Met vuile en gescheurde kleren en warrige haren: zo troffen politieagenten in de gemeente Coín, op zowat 30 kilometer van Malaga in Zuid-Spanje, het Zwitserse meisje aan op 18 maart. De ontdekking dateert dus al van bijna twee maanden geleden, maar is pas onlangs wereldkundig gemaakt.

Op die maandagmiddag had de politie een ongeruste telefoon gekregen van een passant die het meisje en haar vader had opgemerkt op de parking van een winkelcentrum, waar ze even wat inkopen wilden doen. De burger raakte gealarmeerd toen het verwilderde meisje gehurkt bleef zitten en tekenen van verlatingsangst vertoonde.

Volgens de Zwitserse nieuwssite 20 Minuten had ook een lokale garagist naar de politie gebeld. De vader was met zijn dochter bij hem langsgekomen voor een herstelling aan hun wagen, maar de mecanicien rook onraad: het voertuig was, net als vader en dochter, wel héél onderkomen en vuil. Het leek wel alsof de twee erin leefden. De witte Citroën C3 lag vol tassen en etenswaren.(Lees verder onder de foto)

Een lokale garagist had ook al naar de politie gebeld. De man was met zijn dochter langsgekomen voor een herstelling aan hun wagen.© Antena 3

“Het meisje droeg vuile kleren en leek erg bang toen ze uit de auto stapte, terwijl kinderen normaal gezien gelukkig zijn”, getuigt de garagist in de krant La Vanguardia. Volgens hem sprak het meisje ook geen Spaans, maar haar vader, die in de 60 leek, wel.

Agenten van de Guardia Civil kwamen ter plaatse in Coín en merkten meteen op dat het meisje erg nerveus leek. “Ze keek alle kanten op en gedroeg zich achterdochtig”, getuigt politiechef Óscar Nogueroles aan de Spaanse tv-zender Antena 3. “Mogelijk hebben ze op een gegeven moment zelfs in de auto geslapen”, aldus de politiechef.

Opgevoed in een bos

De politie nam het meisje en haar vader mee naar het politiebureau en ging over tot een de identiteitscontrole. Zo merkten ze dat beiden internationaal geseind stonden. In het opsporingsbericht hadden de Zwitserse autoriteiten aangegeven dat de verblijfplaats van de tiener onbekend was en dat ze op een veilige plaats moest worden ondergebracht, vanwege het hoge risico op ontsnapping of ontvoering door haar vader, die ze als “een gevaar voor haar” beschouwen. De man was er namelijk in geslaagd om met zijn dochters Zwitserland te ontvluchten, hoewel zijn dochter er al onder voogdij van de overheid was geplaatst. Wanneer hij dat precies deed en hoelang ze al in Spanje waren, is nog onduidelijk. (Lees verder onder de foto)

De auto was heel vuil. Het leek wel alsof de twee erin leefden, de wagen lag vol tassen en etenswaren.© Antena 3

Van hun Zwitserse collega’s kreeg de kinderbescherming in Malaga te horen dat de vader het meisje samen met haar twee zussen had opgevoed in een bos, ver weg van de bewoonde wereld, en voortdurend op de vlucht voor de overheid en alle mogelijke sociale instanties. De moeder van het gezin had haar drie dochters al in geen zes jaar meer gezien. Volgens de Zwitserse rapporten kampten beide ouders met psychische problemen.

Nog volgens het rapport had het meisje de intellectuele capaciteiten van een heel jong meisje, ook al was ze al 17 jaar en wordt ze eind deze maand zelfs meerderjarig. Een achterstand die ongetwijfeld mee is veroorzaakt door het feit dat ze is opgegroeid zonder sociale contacten buiten haar gezin én met geen of nauwelijks scholing. Volgens de hulpverleners die haar opvingen, was het meisje extreem gereserveerd en vermeed ze oogcontact. Ze was sociaal zo onaangepast dat ze naar verluidt zelfs niet wist hoe verkeerslichten werkten of hoe je je enigszins normaal gedraagt in de bewoonde wereld.

Moeilijke integratie

De tiener is op 3 mei naar Zwitserland gerepatrieerd, waar ze is opgevangen en begeleiding krijgt. Dat is volgens de Spaanse sociologe en kinderrechtenadvocate Myriam Fernández Nevado ook nodig. “Op sociaal vlak zullen herstel en integratie heel moeilijk worden”, voorspelt ze bij Antena 3. “Ze zal begeleiding nodig hebben van opvoeders, psychologen en artsen”, zegt de advocate die gespecialiseerd is in kindermisbruik. “Er had meer toezicht moeten zijn in Zwitserland”, vindt ze ook.

Volgens het Spaanse dagblad Sur zijn de twee zussen van het meisje inmiddels al meerderjarig. Hoe het met hen gesteld is, is nog onduidelijk. Ook wat er nu met de vader zal gebeuren, moet nog blijken. Volgens Antena 3 is hij vrijgelaten.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *