BELFAST, NORTHERN IRELAND - FEBRUARY 17: DUP-leider Sir Jeffrey Donaldson praat met de media na een gesprek met de Britse premier Rishi Sunak in het Culloden hotel op 17 februari 2023 in Belfast, Noord-Ierland. Het bezoek van de premier komt op een moment dat bronnen suggereren dat er volgende week al een akkoord kan worden bereikt over de handelsafspraken tussen de Britse regering en de EU over het NI-protocol na de Brexit. Noord-Ierland zit zonder functionerende regering sinds de DUP zich uit protest tegen het NI-protocol heeft teruggetrokken uit de assemblee die de macht deelt. (Foto door Charles McQuillan/Getty Images)
DUP-leider Sir Jeffrey Donaldson praat met de media na besprekingen met premier Rishi Sunak van het Verenigd Koninkrijk in het Culloden-hotel op 17 februari 2023 in Belfast, Noord-Ierland. (Foto door Charles McQuillan/Getty Images)

OAN’s Jacob Miller
12:40 PM – vrijdag 29 maart 2024

Een groot seksschandaal heeft de regering in Noord-Ierland verwoest.

Advertentie

Op vrijdag kondigde de grootste pro-Britannië partij in Noord-Ierland aan dat hun leider, Jeffrey Donaldson, terugtreedt uit het leiderschap.

Dit kwam kort nadat de politie bevestigde Donaldson en een 57-jarige vrouw te hebben gearresteerd op beschuldiging van historische seks.

Na de arrestatie verwijderde Donaldson al zijn sociale media-accounts en de Democratic Unionist Party (DUP) verwijderde zijn afbeelding van hun website.

Experts zeggen dat het aftreden van Donaldson de coalitieregering in Noord-Ierland in een neerwaartse spiraal brengt, aangezien deze vorige maand net een akkoord over machtsdeling had bereikt na een impasse van twee jaar.

“Het is een grote schok aan beide kanten van de Ierse Zee, dat is zeker,” zei Jonathan Tonge, professor in de politiek aan de Universiteit van Liverpool. “Omdat Jeffrey Donaldson, hoewel hij al een kleine partij leidde in Westminster met acht parlementsleden, veruit de bekendste was van het DUP-contingent in Westminster. En natuurlijk leidde hij zijn partij terug naar het delen van de macht met de Ierse republikeinen in Stormont. Hoewel hij geen zitting had genomen in de Noord-Ierse Assemblee, was het zijn beslissing. In feite kreeg de deal om Stormont te herstellen het label – de Donaldson-deal.”

In de tussentijd hebben de vier partijen die de macht delen in de uitvoerende regering gezworen dat het schandaal van Donaldson hun vermogen om dingen voor elkaar te krijgen niet zal ruïneren.

Donaldson zal naar verwachting op 24 april voor de rechter verschijnen.

Sommige rapporten zeggen dat de classificatie van de aanklachten, en het gebrek aan details hierover, betekent dat ze te gevoelig zijn om te bespreken.

Blijf op de hoogte! Ontvang gratis het laatste nieuws direct in uw inbox. Meld u hier aan. https://www.oann.com/alerts

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *