Jeetje, wat lief toch van het koningshuis zeg! De familie heeft het bewijs dat prins Bernhard ooit lid was van de partij van Adolf Hitler, de NSDAP, namelijk “teruggegeven” aan Duitsland. Het nationale archief in Berlijn heeft dat gisteren laten weten. Is het niet lief?!

“De overdracht vond in de afgelopen weken plaats,” aldus Elmar Kramer van het Bondsarchief. Het kaartje is bijgezet in een archief van dertien miljoen andere Duitse nazi’s. Nu prijkt het lidmaatschapsbewijs van Bernhard daar dus trots tussen.

Opvallend genoeg zijn daarbij ook documenten gegeven aan de Duitsers die bestaan uit “tientallen papieren.” Bijvoorbeeld: twee brieven uit de jaren dertig die de prins gestuurd had aan de Rijkskanselarij in Berlijn. Waarom? Omdat Bernhard in 1936 graag een audie¨ntie wilde met Hitler om met hem te praten over zijn aanstaande huwelijk met Juliana.

Blijkbaar is het zo dat de Amerikaanse bevelhebber in West-Duitsland prins Bernhard na de Tweede Wereldoorlog een ‘persoonlijk cadeau’ gaf. Welk cadeau? Een verzameling van de “belastende informatie” over Bernhard en diens banden met de nazi’s. Daarbij schreef hij zelfs een leuk, lief, briefje.

“Beste prins Bernhard,” aldus generaal Lucius Clay, “ik heb deze informatie enkele jarenlang in mijn kluis bewaard. Toen ik van plan was om het te vernietigen bedacht ik me dat je het had verdiend om het materiaal zélf te vernietigen.” En dus deed hij het toekomen aan de prins. Zodat die zijn troep zelf kon opruimen.

Opvallend genoeg deed die dat dus niet. Vreemd. Want je zou denken dat zo’n man zich hier toch enigszins voor schaamde. Blijkbaar was dat dus helemaal niet zo. Meneer vond het wel prima. Zou hij er met trots op terug hebben gekeken? Of was hij gewoon te lui om het te vernietigen onder het motto: ‘Ze gaan me toch niets doen?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *