Help ons door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!

PVV-leider Wilders zei zaterdagavond aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA, naar aanleiding van de speech die hij gaf op het congres van de partijen.

“Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt,” zei Timmermans. In de tekst die vooraf gedeeld was met journalisten staat ‘niet nalaten’.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/als-gideon-van-meijeren-wel-wordt-vervolgd-voor-opruiing-en-timmermans-niet-hebben-we-geen-echte-rechtspraak-meer-1.png

Wilders spreekt van ‘levensgevaarlijke linkse ophitserij’ en roept iedereen op aangifte te doen tegen Timmermans. “Niets nalaten? Niets? Dus ook geen geweld? Ik ga aangifte doen,” schreef hij op X.

Twee maten

De GroenLinks-PvdA-leider ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld tegen Wilders. “Dit doet hij altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen. Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me,” aldus Timmermans in een verklaring.

Het Openbaar Ministerie vervolgt op dit moment Kamerlid Gideon van Meijeren wegens opruiing tot geweld.

Hoewel het OM erkent dat hij niet direct heeft aangezet tot geweld – Van Meijeren heeft er nota bene meermaals expliciet bij gezegd: ‘vreedzaam en geweldloos’ – zouden zijn uitspraken tóch strafbaar zijn, omdat ze mensen op ideeën zouden hebben gebracht.

“Desondanks ben ik ervan overtuigd dat Timmermans niet vervolgd zal worden, omdat het OM (onder aansturing van de minister van Klassenjustitie) met twee maten meet,” verzucht Van Meijeren. “Toch ben ik benieuwd hoe de dubbele moraal dit keer rechtgekletst zal worden.”

(Video verwijderd? Klik hier…)

Politieke rechtspraak

Jurist Sietske Bergsma merkt op: “De ‘out of context’-strafrechtpleging, waarbij intenties worden verondersteld in plaats van onderzocht, is de bijl aan de wortel van de rechtstaat.”

Het OM zei over de uitspraken van Van Meijeren: ‘Want je zou kunnen zeggen: hij brengt mensen op ideeën. Namelijk het idee dat geweld gebruiken geoorloofd is en misschien zelfs wel noodzakelijk. En dan is er sprake van een strafbare opruiing tot geweld’.

“Zal het OM dat ook vinden over Timmermans?” vraagt journalist Joost Niemoller zich af. “Zo niet, dan is er weer eens bewijs dat we geen echte rechtspraak meer hebben in ons land, maar politieke rechtspraak.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
2
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *