Rusland maakt over het hele Oekraïense front snelle vorderingen na de val van Avdiivka op 17 februari. Bij deze slag werden de Oekraïense troepen tot een chaotische terugtocht gedwongen. Er zijn berichten dat Russische troepen de afgelopen week verschillende dorpen hebben veroverd, waaronder ­Lastochkino, en doorstoten naar Tonenke en de belangrijke plaats Orlovka. Een voormalig kolonel van de Oekraïense geheime dienst, Oleg Starikov, stelt dat “de vijand zijn troepen in zes richtingen dirigeert: Kupyansk, Seversk, Liman, Bachmoet, Ugledar, Avdiivka en Orekhovskoye. De verschillende troepen zijn opgeschaald van tactisch naar operationeel – dat is 50- tot 70.000 man.”

Een Oekraïens parlementslid, Oleksandra Ustinova, heeft gezegd dat Koepjansk (Kupyansk) binnen afzienbare tijd in Russische handen zal vallen. “Daarna volgt Charkiv”, voegde zij hieraan toe. Charkiv (Kharkov) is de op een na grootste stad van Oekraïne. Volgens de Oekraïense journalist Yuri Butusov heeft het Oekraïense leger geen verdedigingslinies om op terug te vallen. “Die zijn niet aangelegd ten westen van Avdiivka.”

De Russische opmars leidt tot paniek in het Westen. De Franse president Macron bracht op maandag meer dan twintig Europese ­leiders bij elkaar in Parijs. Macron zei dat moest worden overwogen “westerse troepen” in Oekraïne te laten interveniëren. Dit zou tot een openlijke oorlog tussen de Navo en Rusland leiden. Andere regeringsvertegenwoordigers, waaronder de Duitse bondskanselier Scholz, wezen een directe westerse interventie af. Macron kondigde ook aan dat hij een ‘coalitie’ heeft gevormd van landen om langeafstandsraketten en bommen te leveren aan Oekraïne, waarmee Russische doelen kunnen worden bestookt.

Ondertussen voeren westerse media de propagandaoorlog tegen Rusland op. Amerikaanse en Europese media verspreiden nu de notie dat Rusland zijn overwinning in Avdiivka te danken heeft aan wat wordt genoemd human wave attacks of ook wel meat wave tactics. Rusland zou ‘menselijke golven’ loslaten op de Oekraïense posities en zo met enorme verliezen de Oekraïeners overweldigen. Meat wave slaat op het idee dat Russische troepen massaal worden opgeofferd in de spreekwoordelijke ‘vleesmolen’.

De New York Post meldde: “Door Moskou’s meat wave-tactiek liggen de bevroren lijken van Russen verspreid op het slagveld”. Business Insider: “Rusland brengt zijn human wave-tactiek weer in stelling, gooit slechtgetrainde troepen in een massale aanval op Oost-Oekraïne”. CNN spreekt van “Ruslands onophoudelijke vlees-aanvallen”. Professor Michael Clarke van het Britse Royal United Services Institute (RUSI) zei dat “Oekraïense troepen de Russen neermaaien, maar zij (de Russen) mogen niet van hun koers afwijken.” Volgens militair analist Anders Puck Nielsen van het Royal Danish Military College hebben “de Russische meat wave-aanvallen” het doel om “de Oekraïense verdediging te overweldigen door steeds meer soldaten het slagveld op te sturen totdat de Oekraïners geen munitie meer hebben.” Deze aantijgingen zijn niet helemaal nieuw. Een artikel op de website Historici.nl meldde vorig jaar al: “Rusland liet deze winter zijn nieuw gemobiliseerde soldaten massale, dicht opeengepakte bestormingen uitvoeren.”

Onafhankelijke waarnemers doen deze beweringen af als bizarre propaganda. Het Youtube-kanaal History Legends wijdde er een speciale uitzending aan. Een oproep voor videobeelden van de vermeende meat wave-aanvallen leverde niets op. Volgens de presentator van het kanaal is er nul bewijs voor, en druist een dergelijke tactiek in tegen alle logica van moderne oorlogvoering. De Oekraïense kolonel Starikov bevestigt dit. “Luister niet naar de mensen die het hebben over vleesmolen-aanvallen”, stelde hij. “Dit is een uiting van paniek. Het is een onderschatting van de vijand, en het zal terugslaan op ons.”

Westerse media hameren er al langere tijd op dat Rusland zware verliezen zou hebben geleden, en Oekraïne lichte. BNR Nieuwsradio meldde in december op gezag van woordvoerder John Kirby van het Pentagon dat de Russen “schrikbarend hoge verliezen” hadden geleden. De Belgische krant De Morgen meldde in december dat volgens “een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) de oorlog in Oekraïne bijna 315.000 doden en gewonden heeft gekost aan Russische kant, oftewel bijna 90 procent van het personeel toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel. Deze verliezen zouden bovendien de militaire modernisering van Rusland met achttien jaar hebben vertraagd”, aldus De Morgen.

Ook voor deze claims is geen bewijs. Juist deze week verscheen een rapport van onderzoeksjournalisten van de BBC Russian Service en Mediazona, beide anti-Russische publicaties, dat uitkomt op “tenminste 45.123 doden” aan Russische zijde sinds het begin van de oorlog. Dit cijfer komt overeen met schattingen van onafhankelijke waarnemers als Scott Ritter, voormalig wapeninspecteur van de VS en Douglas McGregor, gepensioneerd luitenant-kolonel in het Amerikaanse leger.

De westerse media bagatelliseren tegelijkertijd de Oekraïense verliezen. De Oekraïense president Zelensky verklaarde afgelopen week in een interview met CNN en andere Amerikaanse tv-stations dat Oekraïne 31.000 militairen heeft verloren. Dit getal wordt als volstrekt ongeloofwaardig beschouwd door onafhankelijke analisten. Ritter en McGregor komen met schattingen van meer dan 400.000 doden. Zij baseren zich daarbij op overlijdensberichten. De Russische minister van Defensie Sergey Shoigu zei afgelopen week dat het Oekraïense leger 440.000 militairen heeft “verloren” (doden en gewonden samen).

De New York Times meldde vorige week op basis van uitgebreid onderzoek dat de VS al vanaf 2014 op grote schaal Oekraïense veiligheidsdiensten traint en financiert. De CIA zou in deze periode een netwerk van 12 geheime bases hebben opgezet langs de grens met Rusland. Het huidige hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten, Kyrylo Budanov, was hierbij betrokken. Dezelfde Budanov zei afgelopen week dat oppositiepoliticus Alexei Navalny is overleden als gevolg van een bloedstolsel. “Ik stel u misschien teleur”, verklaarde Budanov tegenover journalisten, “maar voor zover wij weten, stierf hij (Navalny) aan een bloedstolsel. Dit is min of meer bevestigd.” Hij sprak van een “natuurlijke doodsoorzaak”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *