© Stichting Clintel/donderdag 21 maart 2024

De Filmpremière “Climate: The Movie (The Cold Truth)” vorige week in het Figi-theater in Zeist was een groot succes. De zaal was afgeladen vol met zo’n 570 bezoekers. Tom Nelson, de producer was aanwezig voor een Q&A na afloop en werd op vrijdag ook geïnterviewd door Marlies Dekkers van De Nieuwe Wereld (moet nog online komen).

De film is de opvolger van ‘The great global warming swindle’ uit 2007, destijds de tegenhanger van ‘An Incovenient Truth’ van Al Gore.

Vrijwel alle wetenschappers die in de film worden geïnterviewd, zijn ook ondertekenaar van de World Climate Declaration van Clintel. In dat opzicht is de film dus een echte Clintel-film.

De film is gisteravond laat (gratis) online gekomen. Clintel probeert zoveel mogelijk ondertitelingen te regelen voor de film. Op dit moment hebben we Nederlands, Engels en Duits beschikbaar op het Clintel Youtube-kanaal. Mocht je willen helpen met een bepaalde taal, laat het dan weten aan Evert Doornhof, evert.doornhof@clintel.org.

Zowel de makers als Clintel beschikken niet over een groot marketingbudget. Dus we zullen met z’n allen moeten bijdragen aan de verspreiding van deze film!

Overweeg een donatie aan Clintel om ons belangrijke werk verder te kunnen voortzetten. Of word Vriend van Clintel.

Hieronder volgt nog het persbericht dat we vanochtend naar de Nederlandse pers stuurden.

Persbericht Clintel
Amsterdam, 21 maart 2024

In een volgepakt Figi-theater in Zeist (570 bezoekers) ging afgelopen week de film Climate The Movie (The Cold Truth) van de Britse filmmaker Martin Durkin in première. De klimaatdocumentaire komt vandaag gratis online beschikbaar, onder ander op het Youtube-kanaal van Clintel (met Nederlandse ondertiteling). De film is hét antwoord op klimaatalarmerende films als An Inconvenient Truth van Al Gore en Before the Flood van Leonardo di Caprio. De hoge opkomst in Zeist laat zien dat een kritische blik op klimaatverandering populair aan het worden is.

Durkin maakte in 2007 de documentaire The Great Global Warming Swindle (hier nog online te bekijken). Dat was in reactie op de film van Al Gore. De KRO zond destijds de film uit gevolgd door een debat geleid door Jort Kelder en Sven Kockelmann. De nieuwe film Climate: The Movie maakt gehakt van het idee dat er sprake zou zijn van een klimaatcrisis. De vele geïnterviewden, waaronder Will Happer van Princeton University en Steven Koonin van het boek Unsettled (vertaald in het Nederlands onder de titel Onbeslist) zijn stuk voor stuk zeer ervaren wetenschappers.

Consensus
De geïnterviewde wetenschappers, die vaak al decennia actief zijn binnen de (klimaat)wetenschap, verklaren daarna waarom de consensus over klimaatverandering zo sterk is geworden. “Er staan inmiddels geen miljarden maar biljoenen op het spel”, zegt Nobelprijswinnaar in de natuurkunde (2022) John Clauser. “Ik denk niet dat klimaatonderzoekers ooit zullen terugkrabbelen van hun bewering dat toenemende CO2 de thermostaatknop is van het huidige klimaatsysteem”, zegt Roy Spencer. “Het is duidelijk dat het nu een cultus is, volledig losgekoppeld van de wetenschap”, stelt Richard Lindzen van MIT.

Begint de stemming over klimaat te kantelen?
Ook op plekken waar je het niet verwacht begint de stemming over klimaat te kantelen. Er verschijnen de laatste jaren steeds meer boeken die afrekenen met klimaatalarm, zoals Apocalypse Never van Michael Shellenberger, False Alarm van Bjorn Lomborg, Climate Change isn’t Everything van Mike Hulme en recent nog Not The End of the World van Hannah Ritchie.

In een spraakmakende podcast van De Correspondent ontmantelen Rutger Bregman en Jesse Frederik het alarm over hittedoden. En Maarten Keulemans schreef naar aanleiding van het boek van Ritchie het artikel Last van klimaatpessimisme? De data kunnen ook hoop bieden.

Stichting Clintel roept al jaren dat een nuchtere blik op de data geen klimaatcrisis blootlegt en verwelkomt derhalve deze ontwikkeling onder wetenschappers en de media.

Marcel Crok van Clintel haalde de film naar Nederland. Clintel pleit al jaren voor een veel realistischer klimaatbeleid op basis van nuchtere feiten en niet op basis van onrealistische modellen en onrealistische doelen.

De documentaire Climate: The Movie (The Cold Truth) komt vandaag online beschikbaar. De website van de makers is:  https://www.climatethemovie.net/

 

Over Clintel
Stichting Climate Intelligence (Clintel) is opgericht in 2019 door emeritus professor geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van Clintel is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil Clintel deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.

Clintel publiceerde in 2019 de World Climate Declaration (zie clintel.org) die inmiddels door 1900 wetenschappers en experts ondertekend is. De centrale boodschap van die Declaration is: “er is geen klimaatcrisis”, een boodschap die ook in Climate: The Movie naar voren komt. Meerdere wetenschappers in de film zijn ondertekenaar van de World Climate Declaration.

In 2023 publiceerde Clintel het boek The Frozen Climate Views of the IPCC, waarin het ernstige fouten aantoonde in het zesde IPCC-rapport.

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door 1900 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

Clintel wil de rol van “klimaatwaakhond” op zich nemen in zowel de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid. Wilt u op de hoogte blijven van artikelen als deze, belangrijk klimaat(beleids)nieuws en andere zaken rondom Clintel?
Schrijf u dan ook hier in voor de nieuwsbrief.

We hebben ook een internationale Engelstalige nieuwsbrief.

Aanmelden daarvoor kan hier.

U kunt ons steunen door vriend van Clintel te worden of een donatie te doen.

Copyright © 2024 Stichting Clintel.
U kunt uw reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief sturen naar office@clintel.org

Source: clintel.nl

Door Clintel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *