Willie Soon

Stichting Clintel, opgericht in 2019 door Guus Berkhout en Marcel Crok, bestaat dit jaar alweer vijf jaar. Een uitstekende gelegenheid dus om ons eerste echte congres te organiseren en wel op dinsdag 18 juni van 10 tot 18 uur in Roelofarendsveen. Speciaal voor deze gelegenheid komt de bevlogen Amerikaanse klimaatonderzoeker Willie Soon naar Nederland. Wie het klimaatdebat een beetje volgt die kent Willie Soon waarschijnlijk wel. Hij was in 2003 een van de eerste onderzoekers die zich kritisch uitliet over de beruchte hockeystickgrafiek van Michael Mann. Soon en zijn collega Sallie Baliunas hebben het geweten. Baliunas vertelt over deze episode in de onlangs verschenen film Climate: The Movie.

Willie Soon is van origine astrofysicus, maar tegenwoordig voornamelijk klimaatonderzoeker met als specialisme de rol van de zon op het klimaat. Hij was jarenlang (1991-2022) verbonden aan het Solar, Stellar and Planetary Sciences Division van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Boston. In 2018 begon Soon samen met de Ierse vader en zoon Michael en Ronan Connolly het Center for Environmental Research and Earth Sciences (Ceres Science). In december 2023 kreeg hij meer internationale bekendheid door een interview bij Tucker Carlson. Soon is wetenschappelijk zeer actief. Een overzicht van zijn werk is te vinden in dit document.

Naast Willie Soon komt ook de Amerikaanse geoloog Gregory Wrightstone, directeur van de mede door Will Happer opgerichte CO2 Coalition, naar Nederland voor het Clintel-congres. Wrightstone komt vertellen over zijn boek A Very Convenient Warming, dat door Succesboeken.nl in samenwerking met Clintel in het Nederlands op de markt wordt gebracht. Op 18 juni, de dag van het congres, zal de Nederlandse vertaling gepresenteerd worden.

De rest van het programma is minstens zo interessant. De Zweedse onderzoeker Jacob Nordangard zal u meenemen in zijn onderzoek naar de historische krachten achter de klimaatagenda, waarover hij inmiddels twee boeken schreef. Uiteraard ontbreken ook de Clintel-oprichters Guus Berkhout en Marcel Crok niet. Guus zal een boodschap hebben voor het publiek over hoe het verder moet met Clintel maar vooral met het klimaatdebat en het klimaatbeleid. Marcel zal een hele nieuwe lezing voorbereiden over klimaat in de rechtszaal: is dat de plek waar het debat beslecht moet worden?

Waterbouwkundig ingenieur Hessel Voortman heeft de afgelopen tijd twee razend interessante papers gepubliceerd over de zeespiegel. Is er nu wel of niet een versnelling in de zeespiegel te zien? Theo Wolters mag uiteraard ook niet ontbreken. Hij zal ingaan op de kosten van kernenergie. Bert Weteringe tenslotte komt ons bijpraten over het wel en vooral het wee van wind op land. Een fantastisch programma dus waar u absoluut bij moet zijn.

Datum: 18 juni 2024
Tijd: 10 tot 18 uur
Locatie: Hal60 in Roelofarendsveen
Tickets (inclusief lunch): 49 euro voor vrienden van Clintel, 79 euro voor overigen

Programma onder voorbehoud:

9:00 uur            ontvangst
10:00 uur          Opening dagvoorzitter
10:05 uur          Welkom door Guus Berkhout
10:15 uur           Hessel Voortman over zeespiegelstijging
10:45 uur          Marcel Crok over klimaatzaken
11:15 uur           Gregory Wrightstone over zijn boek A Very Convenient Warming
11:45 uur           Feestelijke lancering boek Wrightstone

12-13:15 uur     Lunch

13:15 uur           Theo Wolters over energietransitie
13:50 uur          Bert Weteringe over windmolens
14:25 uur           Jacob Nordangard over de krachten achter de klimaatagenda

15:00 uur           Pauze

15:30 uur           Keynote Willie Soon

16:45 uur           Borrel
18:00 uur          Einde

Vrienden van Clintel kunnen twee tickets bestellen voor elk 49 euro. Dit geldt ook voor mensen die nu besluiten Vriend van Clintel te worden. Nieuwe vrienden van Clintel ontvangen ook nog een boek naar keuze uit de webshop van Clintel.

We zien u graag op 18 juni!

Guus Berkhout
Marcel Crok

Door Clintel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *