EAST PALESTINE, OH - FEBRUARY 14: Een Norfolk Southern trein is onderweg op 14 februari 2023 in East Palestine, Ohio. Een andere trein van het bedrijf ontspoorde op 3 februari, waarbij giftige dampen vrijkwamen en bewoners moesten worden geëvacueerd. (Foto door Angelo Merendino/Getty Images)
Een Norfolk Southern trein is onderweg op 14 februari 2023 in East Palestine, Ohio. Een andere trein van het bedrijf ontspoorde op 3 februari, waarbij giftige dampen vrijkwamen en bewoners moesten worden geëvacueerd. (Foto door Angelo Merendino/Getty Images)

OAN’s James Meyers
3:23 PM -Tuesday, April 9, 2024

Norfolk Southern heeft ingestemd met een schikking van $600 miljoen om rechtszaken te beslechten die waren aangespannen nadat een goederentrein ontspoorde in East Palestine, Ohio, waarbij meer dan een miljoen pond zeer giftige chemicaliën in de gemeenschap terecht kwam.

Advertentie

Volgens CNN heeft het bedrijf in de schikking geen aansprakelijkheid of wangedrag toegegeven. 

Het bedrijf zei dinsdag in een persbericht dat de schikking “weer een belofte is die Norfolk Southern nakomt om het goed te maken voor de mensen van Oost-Palestina en de omliggende gemeenschappen.”

“De overeenkomst is ontworpen om finaliteit en flexibiliteit te bieden aan leden van de schikkingsgroep. Individuen en bedrijven kunnen de compensatie uit de schikking gebruiken op elke manier die zij geschikt achten om mogelijke negatieve gevolgen van de ontsporing aan te pakken”, aldus Norfolk Southern

“Dit kan de behoefte aan gezondheidszorg en medisch toezicht omvatten, herstel en vermindering van eigendommen en compensatie voor nettoverlies van bedrijven”, vervolgt het bedrijf. “Daarnaast kunnen personen binnen een straal van 10 mijl van de ontsporing naar eigen goeddunken kiezen voor aanvullende compensatie voor eventuele vroegere, huidige of toekomstige letselschade als gevolg van de ontsporing.”

In de schikking staat ook dat inwoners binnen 10 mijl van de ontsporingslocatie in aanmerking komen voor extra compensatie. 

“Individuen en bedrijven kunnen de compensatie uit de schikking gebruiken op elke manier die zij geschikt achten om mogelijke nadelige gevolgen van de ontsporing aan te pakken”, aldus het bedrijf in een verklaring. “Dit kan bijvoorbeeld gaan om gezondheidszorg en medisch toezicht, herstel en vermindering van eigendommen en compensatie voor nettoverlies van bedrijven.”

Op 3rd februari 2023 ontspoorden 38 wagons van een goederentrein bij Taggart Street. De grote hoeveelheid wagons vervoerde gevaarlijke chemicaliën waaronder vinylchloride en butylacrylaat, waarvan bekend is dat ze ademhalingsproblemen en mogelijk bepaalde vormen van kanker veroorzaken bij langdurige blootstelling. 

Inwoners binnen een straal van 1 mijl werden gedwongen te evacueren. Een paar dagen na de lekkage deed het spoorwegbedrijf een gecontroleerde chemische vrijlating en verbrandde vinylchloride, een brandbaar gas, wat volgens ambtenaren het risico op een explosie zou verminderen. 

Snel na het incident werden er rechtszaken aangespannen. Bewoners klaagden het bedrijf aan wegens inkomstenderving door de evacuatie en gezondheidsproblemen. 

Bovendien zeiden de aanklagers dat ze van plan waren om binnen 10 dagen een motie in te dienen waarin ze de rechter vroegen om de schikking goed te keuren. Advocaten die de bewoners vertegenwoordigen, zeiden dat ze hopen dat de betalingen eind 2024 worden uitbetaald. 

“Wij zijn van mening dat dit een eerlijk, redelijk en adequaat resultaat is voor de gemeenschap op een aantal niveaus, waarvan niet de minste de snelheid van de oplossing is, en het totale bedrag aan schadevergoedingen dat omwonenden kunnen verwachten, dat aanzienlijk zal zijn voor degenen die het meest getroffen zijn door de ontsporing,” zeiden advocaten die de eisers vertegenwoordigden in een gezamenlijke verklaring.

Verder zei Norfolk Southern dat het $ 104 miljoen heeft uitgegeven aan hulp voor de gemeenschap in Oost-Palestina, $ 4,3 miljoen aan het verbeteren van de drinkwaterinfrastructuur en $ 500.000 voor het verbeteren van de economische ontwikkeling. 

Blijf op de hoogte! Ontvang gratis het laatste nieuws direct in uw inbox. Meld u hier aan. https://www.oann.com/alerts

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *