Help mee door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!

De Palestijnse gebieden en Israël zitten bovenop een voorraad fossiele brandstoffen waarvan de waarde in 2011 werd geschat op een half biljoen dollar.

Eerder werd Irak binnengevallen omdat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië toegang wilden tot de olievoorraden van het land.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/dit-is-waarom-iedereen-het-gas-van-gaza-wil-hebben-1.png

De afgelopen 15 jaar zijn grote gasvoorraden ontdekt voor de kust van Israël en de Palestijnse gebieden. Het Leviathanveld in het oosten van de Middellandse Zee, in het gedeelte van de Levantijnse Zee, kan Israël de komende 40 jaar van gas voorzien.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Dit kan verklaren waarom de EU Israël steunt

Dit is belangrijk omdat Israël een netto-importeur van energie is, wat betekent dat het land voor brandstoffen afhankelijk is van andere landen.

Nadat Rusland Oekraïne binnenviel en de Europese Unie de Russen allerlei sancties oplegde, is Europa op zoek naar nieuwe gasbronnen. In 2022 sloot de EU een deal met Israël en Egypte rond de levering van gas dat is ontdekt voor de kust van Israël en de Palestijnse gebieden.

Dit kan verklaren waarom de EU Israël steunt, zegt journalist Rachel Donald.

Maar dit gaat nog verder terug

In 2011 publiceerden de VN een rapport waarin wordt gesteld dat de fossiele brandstoffen die zijn ontdekt op de Westoever, voor de kust van Gaza en in de Middellandse Zee niet alleen van Israël zijn.

Maar dit gaat nog verder terug. In 1991 had de Palestijnse Autoriteit een vergunning om fossiele brandstoffen voor de kust van Gaza te winnen en te exporteren. De Israëlische overheid stemde hier in eerste instantie mee in.

Toen kwam er een nieuwe regering die de deal verscheurde en zei dat de Palestijnse Autoriteit dit niet mocht doen. De Israëlische regering begon te onderhandelen met het bedrijf BGG, waar de Palestijnen een deal mee hadden gesloten.

Het is een smerig spel

Die onderhandelingen vonden plaats op het moment dat de Israëlische regering de invasie van Gaza in 2008 voorbereidde.

We weten dat voor de kust fossiele brandstoffen in de grond zitten waar de Israëlische overheid zijn zinnen op heeft gezet, we weten dat de Israëliërs doelbewust Palestijnse deals hebben gesaboteerd, we weten dat de wereld wanhopig verlegen zit om gas, we weten dat de EU wanhopig verlegen zit om Israëlisch gas en we weten dat die schatting van een half biljoen dollar in 2011 nu nog veel hoger is.

“En dat is waarom iedereen het gas van Gaza wil hebben,” besluit Donald.

Theatermaker George van Houts merkt op: “Het gaat nooit over goed versus kwaad of godsdienst. Het is een smerig spel. Om energie en grondstoffen. Om geld. Ik zeg dit al sinds 8 oktober.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
7
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *