TOPSHOT-US-TRANSPORT-INCIDENT
TOPSHOT - Het stalen geraamte van de Francis Scott Key Bridge ligt bovenop een containerschip nadat de brug instortte in Baltimore, Maryland, op 26 maart 2024. De brug stortte in nadat het was geraakt door een containerschip, waardoor meerdere voertuigen en tot 20 mensen in de haven terechtkwamen. "Helaas hebben we begrepen dat er tot 20 mensen op dit moment in de Patapsco rivier kunnen zijn, evenals meerdere voertuigen,"Kevin Cartwright van de Baltimore brandweer vertelde CNN. De website MarineTraffic liet zien dat een containerschip onder Singaporese vlag, de Dali, onder de brug is gestopt. (Foto door Mandel NGAN / AFP) (Foto door MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)
(Photo by MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)

OAN’s Abril Elfi
2:14 PM – woensdag 10 april 2024

Burgerrechtengroeperingen hebben opgeroepen om de ingestorte brug in Baltimore een andere naam te geven vanwege de “geschiedenis” van de naam. 

Advertentie

Op maandag stemde de Caucus of African American Leaders of Anne Arundel County unaniem voor resoluties die gouverneur Wes Moore (D-Md.) oproepen om de Francis Scott Key Bridge een nieuwe naam te geven. 

De groep stelt dat het instorten van de brug “Marylanders en belastingbetalers toestaat om namen van bruggen te verwijderen die niet alle Marylanders eren.”

Ze beweren ook dat “Key een slaveneigenaar was” die songteksten schreef die “zwarte mensen vernederden.” 

De caucus dringt er nu op aan dat de brug wordt vernoemd naar Congreslid Parren J. Mitchell, de eerste zwarte man uit Maryland die werd gekozen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. 

“Natuurlijk zullen de neezeggers niet blij zijn en verwachten we tegenstand,” vertelde voorzitter Carl Snowden aan de Gazette. “Maar we weten dat we aan de goede kant van de geschiedenis staan en uiteindelijk zullen zegevieren.”

Volgens rapporten groeide Key, die het volkslied “The Star-Spangled Banner” schreef terwijl hij gevangen werd gehouden op een Brits schip in de haven van Baltimore tijdens de oorlog van 1812, op op een plantage in Maryland en bezat minstens zes slaven, die hij onderhield en voedde. Later, in 1830, bevrijdde Key zijn slaven en hielp hij veel zwarte mensen in Maryland hun vrijheid te verkrijgen, jaren voor de Emancipatie Proclamatie. 

Maar volgens de Baltimore Banner kwam hij ook op voor degenen die slaven bezaten en die hun “eigendom” wilden terugvorderen

Key werd een van de oprichters van de American Colonization Society, een organisatie die Afrikaanse Amerikanen aanmoedigde om naar het vasteland te emigreren.

Zwarte Amerikanen zijn een “apart en inferieur ras van mensen, waarvan alle ervaring bewijst dat het het grootste kwaad is dat een gemeenschap treft,” volgens critici van Key die beweren dat hij dat gezegd heeft. De Star Spangled Music Foundation zegt echter dat dit citaat “ten onrechte wordt toegeschreven aan Key als een eerstepersoonsuiting van zijn opvattingen over ras in de Verenigde Staten.”

“Het citaat komt van pagina 40 van Jefferson Morley’s over het algemeen inzichtelijke boek ‘Snow-Storm in August: Washington City, Francis Scott Key and the Forgotten Race Riot of 1835’,” legt de stichting uit in een blogpost. “Morley citeert op zijn beurt als enige bron een citaat uit de biografie ‘Francis Scott Key: Life and Times’ van Edward S. Delaplaine. Deze biografie is de bron van verwarring over de spreker van het citaat.”

De groep heeft de resolutie voor de nieuwe naam ingediend bij het kantoor van de gouverneur en is van plan om de zaak in een toekomstige vergadering te bespreken. 

Op de vraag over het voorstel verklaarde Moor dat hij zich meer zorgen maakt over de herdenking van de lichamen van de bouwvakkers die omkwamen bij de instorting van de brug en over de heropening van het kanaal. 

“Ik denk dat alle gesprekken in die richting, zal er tijd voor zijn, maar nu is niet het moment,” Moore said.

Blijf op de hoogte! Ontvang gratis nieuwsberichten rechtstreeks in je inbox. Meld u hier aan. https://www.oann.com/alerts

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *