Fabiano L. werd pas de volgende ochtend onderkoeld teruggevonden in een voortuin.© rr

Harelbeke

Spookrijden, het rode licht negeren, met een snelheid van 170 kilometer per uur over een gewestweg scheuren: het is maar een greep uit de waslijst aan verkeersinbreuken die beroepscrimineel Fabiano L. (48) beging in zijn wilde vlucht voor de politie. De politierechter gaf de man vrijdag 46 maanden cel en niet één, maar twee keer een levenslang rijverbod.

Jonathan Folens

De Limburgse Fabiano L. werd op 3 februari 2022 opgemerkt door een anoniem politievoertuig op de Gentsesteenweg in Harelbeke. Hij reed met 90 kilometer per uur door de bebouwde kom en haalde snelheden tot 170 km/u op de N36. De politie zette de achtervolging in met loeiende sirenes, maar dit spoorde L. enkel maar aan tot nog driester rijgedrag.

Hij negeerde meermaals een rood licht, reed in de verkeerde rijrichting, haalde een topsnelheid van bijna 200 kilometer per uur op de snelweg en probeerde een politievoertuig te rammen. Rond middernacht crashte de man in de Arendswijk in Harelbeke. Hij liet zijn verhakkelde auto achter en vluchtte te voet verder. Pas de volgende ochtend werd Fabiano L. onderkoeld aangetroffen in een voortuin.

Drugs

In zijn wagen vond de politie ruim twee kilogram speed. Tijdens de achtervolging zagen ze hem ook zakjes drugs door de ruit gooien. L. bleek zelf ook onder invloed te zijn. Hij had nog een openstaand rijverbod en stond geseind in meerdere gerechtelijke dossiers. “De politieagenten zetten hun leven op het spel om u staande te houden, om nog maar te zwijgen over de andere weggebruikers die u in gevaar bracht”, zei de procureur streng. (Lees verder onder het kadertje)

“Het is een van de zwaarste dossiers die ik hier al gepleit heb”, gaf ook advocaat Floor Ameye toe. “Het was ook de zwaarste dag uit het leven van mijn cliënt, voor hem is die avond een waas. Hij beseft dat hij nooit meer met de wagen zal rijden en dat hij nog een lange weg te gaan heeft.”

Snel geld

Verder wees meester Ameye vooral op het falende detentiebeleid. “Mijn cliënt zat zijn eerdere straffen volledig uit maar kwam vrij met niets in handen. Daarom liet hij zich opnieuw verleiden tot snel geld. Nu moet hij nog tot 2030 in de cel zitten, maar ik vraag om hem niet opnieuw pas op zijn strafeinde, en dus zonder voorwaarden, vrij te laten.”

Voor de rechter zijn alle kansen echter verkeken voor L. Naast de celstraf werd hij veroordeeld tot een boete van 15.200 euro, twee keer een levenslang rijverbod en voor de zekerheid verklaarde de rechter hem ook nog eens rijongeschikt.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *