Er wordt hard gewerkt aan het tegengaan van zogenaamde antidemocratische partijen. Een voorstel om deze te kunnen verbieden is een stap dichterbij gekomen nu demissionair minister Hugo de Jonge de Raad van State om advies heeft gevraagd over de wet. Zo zouden partijen aan strengere eisen moeten voldoen zodra de wet groen licht heeft gekregen.

Maar soit, zo ver is het (gelukkig) nog niet, de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen nu de RvS een advies heeft uitgeschreven. Het idee is dat de wet in 2026 in zou moeten gaan. Er zijn nu ook al voldoende handvatten om discutabele partijen te weren, dus deze wet lijkt enigszins overbodig en ook nog eens gevaarlijk, want wie bepaalt of een partij antidemocratisch is?

Als een partij handelt in strijd met de openbare orde kan deze nu ook al worden verboden, wat daar nu bij komt is dat partijen die de democratische rechtsstaat willen ondermijnen of afschaffen een verbod kunnen krijgen. Een reden kan bijvoorbeeld zijn als een partij de verkiezingen probeert te manipuleren.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!

Partijen zijn tevens ook verplicht om inzicht te geven in hun handelwijze met betrekking tot het samenstellen van de kandidatenlijst of het bestuur van een partij. Adverteren kan ook niet meer ‘anoniem’, vanaf 2026 – als de wet het haalt – moet open en transparant zijn waarbij er moet kunnen worden ingezien wie er betaald heeft.

Een nieuwe onafhankelijke toezichthouder gaat toezien op de uitvoering maar lijkt toch enigszins een onhaalbaar iets, zeker als dit ook gaat gelden voor alle lokale partijen – de waterschapspartijen, de provinciale staten et cetera. Weer genoeg werkgelegenheid voor ambtenaren, echt een top idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *