In een tijd waarin het vertrouwen in de Nederlandse rechtstaat al flinterdun is, doet een recente uitspraak van de Raad van State ons weer verbazen over de absurditeit waarmee onze boeren worden behandeld. Een melkveehouder uit Zwolle, wiens enige “misdaad” was dat hij drie decennia geleden “iets te laat” zijn milieuvergunning aanvroeg, wordt nu gedwongen zijn levenswerk te sluiten. Dit is niet slechts een klap in het gezicht van de hardwerkende agrariër, het is een regelrechte aanslag op het rechtsgevoel van elke Nederlander.

Deze boer, de heer H. Dekker, heeft met zijn gezin sinds 1968 een bescheiden bedrijf gerund aan de Hasselterdijk, met zo’n vijftig melkkoeien. Een bedrijf dat van generatie op generatie overging, een symbool van Nederlandse trots en doorzettingsvermogen. Maar nu, door een bureaucratische misstap, een vermeende ‘milieuovertreding’ van dertig jaar geleden, wordt zijn bedrijf hem ontnomen.

Hoe absurd is het dat in Nederland, een land dat zichzelf prijst om zijn rechtvaardigheid en vooruitstrevende milieubeleid, een hardwerkende boer wordt gestraft voor een kleine administratieve fout uit het verleden? Hoe is het mogelijk dat onze rechtstaat geen ruimte biedt voor gezond verstand en menselijkheid in zijn besluitvorming?

(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.

De zaak Dekker staat niet op zichzelf. Het is symptomatisch voor hoe de overheid omgaat met de agrarische sector. Boeren worden vermalen in een bureaucratische molen, schuldig bevonden door associatie, gestraft voor het voeden van de natie. Dit terwijl grootindustriëlen en vliegmaatschappijen, de echte vervuilers, door allerlei mazen in de wet kruipen en vrijuit gaan.

De ironie wil dat de heer Dekker niet eens aanwezig kon zijn bij de zitting van de Raad van State. “Mijn cliënt zit er helemaal doorheen,” zei zijn adviseur. En wie kan het hem kwalijk nemen? Na jaren van hard werken en investeren in een duurzame toekomst voor zijn bedrijf, wordt hem dit nu afgenomen door een starre en onverbiddelijke bureaucratische machine.

Deze situatie is een gotspe, een grote schande die het laatste restje vertrouwen in onze rechtstaat de nek omdraait. Wanneer worden de echte problemen aangepakt, in plaats van onze hardwerkende boeren het leven zuur te maken? Het wordt tijd dat er een einde komt aan deze krankzinnige bureaucratie die ons land in zijn greep houdt. Het is tijd voor gerechtigheid, tijd om te staan voor wat echt belangrijk is: de mensen die Nederland voeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *