Eric Dejaeger in 2011 toen hij zich moest verdedigen tegen tientallen aanklachten van seksueel misbruik.© The Canadian Press/PA Images

De voormalige Vlaamse priester Eric Dejaeger (76) is in Canada op borg vrijgelaten, terwijl hij wacht op een nieuw proces. De man werd in het verleden al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 19 jaar voor tientallen feiten van seksueel kindermisbruik.

Eric Dejaeger trok tientallen jaren geleden naar Canada als missionaris. Daar zou hij jarenlang bij een Inuit-gemeenschap wonen in Igloolik in het noordelijke Canadese territorium Nunavut. Tijdens zijn verblijf daar maakte hij zich schuldig aan tientallen feiten van seksueel misbruik. Daarvoor werd hij voor het eerst veroordeeld in 1989. Hij kreeg toen vijf jaar cel voor 10 feiten van kindermisbruik. Toen hij begin 1992 vrijkwam, vluchtte hij naar België, omdat hij te weten was gekomen dat er opnieuw een onderzoek naar hem liep.

Er werd een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgeschreven en in 2011 werd hij door ons land uitgewezen wegens illegaal verblijf. De West-Vlaming was namelijk in 1977 al een Canadese staatsburger geworden en was zo zijn Belgische nationaliteit kwijtgespeeld.

LEES OOK. DE STEMMEN VAN ASSISEN. “Bij hem waren de kinderen veilig, dachten ze. Hij was toch een priester?”

In 2015 werd Dejaeger veroordeeld tot 19 jaar cel voor 32 feiten van seksueel misbruik, waarbij kinderen, volwassenen en dieren betrokken waren. Maar in 2022 kwam hij, na elf jaar cel, opnieuw vrij onder voorwoorden. Al duurde zijn vrijheid niet lang. In juni 2023 werd hij opnieuw gearresteerd. Er waren acht ‘nieuwe’ feiten opgedoken die hij zou gepleegd hebben tussen 1978 en 1982 toen hij in Nunavut verbleef. (Lees verder onder de foto)

Eric Dejaeger werd al meermaals veroordeeld voor feiten van seksueel misbruik.© rr

Nu is beslist om de man op borg vrij te laten in afwachting van zijn proces. Maar omdat Canada zich bewust is van zijn vluchtgevaar mag hij niet zomaar gaan en staan waar hij wil. Dejaeger zal verblijven in het Henry Traill Community Correctional Centre in Kingston, een penitentiair centrum waar hij bijna voortdurend in de gaten wordt gehouden. Overdag mag hij wel buitenkomen, maar ook daar staan restricties op. Boodschappen doen en naar medische afspraken gaan mag, maar parken en publieke zwembaden moet hij mijden. Hij heeft ook een avondklok.

De volgende zitting vindt plaats op 10 juni.

LEES OOK. ‘Gerespecteerde’ Belgische missionaris misbruikte jarenlang kinderen in afgelegen Innu-gemeenschappen in Québec

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *