© Getty Images

Tijdens een uitstap naar een bar in de Portugese stad Beja raakten vijf Belgische militairen gewond. Volgens lokale media werd één van hen aangevallen met een scherp voorwerp, maar volgens Defensie verkeren ze allemaal in goede gezondheid.

Bron: lidador noticias, CNN Portugal, ODigital

Vandaag om 19:56

Volgens Portugese media vond er een incident plaats met Belgische militairen in Beja, een stad op zo’n 170 kilometer van hoofdstad Lissabon. De lokale nieuwswebsite Lidador Noticias heeft het over een incident tussen leden van het Belgische leger en een groepje Portugese jongeren. Daarbij zou een militair gewond zijn nadat hij aangevallen werd met een scherp voorwerp. Nog volgens de website zou hij overgebracht naar het ziekenhuis van Beja waar hij geopereerd zou worden aan de buik. Vier anderen raakten gewond maar mochten inmiddels het ziekenhuis verlaten.

Bij Defensie bevestigen ze het incident – een vechtpartij- waarbij vijf soldaten gewond raakten maar volgens hen verkeren ze allemaal in goede gezondheid. “Een Belgisch detachement is momenteel in Portugal in het kader van een oefening. Tijdens een uitstapje naar een bar in Beja brak er een vechtpartij uit. Vijf soldaten raakten gewond, maar zijn nu allemaal in goede gezondheid. De Belgische militaire politie en de Portugese politie hebben een onderzoek ingesteld”, aldus Defensie.

Wat de aanleiding was van het incident is nog niet duidelijk. Volgens Lidador Noticias maken de militairen deel uit van de luchtmacht. Ook zou het incident plaatsgevonden hebben in Rua 1.º de Maio, op een zucht van hun hotel, rond vijf uur in de ochtend.

Vechtpartij

Het is niet de eerste keer dat Belgische militairen in het buitenland in opspraak komen. Midden februari vond een gelijkaardig incident plaats in Noorwegen. Toen werden vier Belgische militairen gearresteerd na een vechtpartij met buurtbewoners in een café in Åndalsnes. De militairen maakten deel uit van het 2de Bataljon Commando uit Flawinne (Namen) en namen deel aan de ‘Exercise Arctic Training’, georganiseerd door het Special Operations Regiment.

Bij de vechtpartij toen raakten vier mensen lichtgewond, een persoon werd in het ziekenhuis opgenomen.

Aanvankelijk werden de militairen in isolement geplaatst en werd het onderzoek zowel in België als Noorwegen gevoerd. Dat onderzoek is nu afgelopen: volgens de Franstalige krant L’Avenir zullen de vier militairen later dit jaar voor de Noorse rechtbank moeten verschijnen. De kosten die dat met zich mee zal brengen, worden volgens bevoegd minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) niet vergoed door de overheid maar door de militaire vakbond ACMP-CGPM.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)© Kristof Vadino

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *