Het incident vond plaats in Beja, zo’n 170 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Lissabon. Belgische militairen van de Vijftiende Wing uit Melsbroek zijn daar op oefening. Vrijdagavond maakten ze een uitstap op café.

LEES OOK. Vijf Belgische militairen raken gewond bij vechtpartij in bar in Portugal

Het werd een lange avond en om 5.32 uur ’s ochtends liep het fout. Volgens de Portugese media ontstond er een opstootje tussen de Belgen en Portugese jongeren. Er ontstond een gevecht en minstens één Belgische militair kreeg een steek met een scherp voorwerp in de buik. Het ging wellicht om een mes.

Altijd beleefd

“Er waren veel mensen in het café”, getuigt de eigenaar van de bar Marco Pinto. “De groep Belgen was al een paar keer gepasseerd. Ze hadden heel veel bier op, maar het bleef plezant. Ze waren beleefd, welopgevoed en zeker niet agressief. Nooit. Op een gegeven moment gingen ze naar buiten en daar werden ze meteen aangevallen door kerels die ik zelf niet ken. Het zijn marginalen van op straat, vertelde men mij.”

“De Portugese jongeren zochten hen, voor één of andere reden”, vertelt een andere klant van de bar. “Achteraf zei iemand me dat één van de Belgen met een meisje gelachen zou hebben, maar wij hebben daar alleszins niks van gemerkt. Volgens mij waren het de Portugezen die het gevecht gestart zijn.”

“Ze hadden heel veel bier op, maar het bleef plezant. Ze waren beleefd, welopgevoed en zeker niet agressief”

Marco Pinto

Eigenaar van de bar in Beja

De Portugese jongeren maakten zich na de feiten uit de voeten. De Portugese politie is alvast een onderzoek begonnen voor poging moord. Het Belgische slachtoffer (27) jaar, werd overgebracht naar het ziekenhuis. Maar mocht dat na verzorging verlaten. Ook vier andere Belgische militairen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om drie mannen en een vrouw (allemaal tussen 27 en 53 jaar oud).

“De vijf zijn in goede gezondheid”, klinkt het bij Defensie. “De Belgische militaire politie en de Portugese politie hebben een onderzoek ingesteld”. De Belgische militairen, vooral techniekers, waren daar ter plekke om een oefening met para’s voor te bereiden.

Hiërarchie vervaagt

Het is niet de eerste keer dat Belgische militairen in het buitenland in opspraak komen. Midden februari vond een gelijkaardig incident plaats in Noorwegen. Toen werden vier Belgische militairen gearresteerd na een vechtpartij met buurtbewoners in een café in Åndalsnes. De militairen maakten deel uit van het 2de Bataljon Commando uit Flawinne (Namen) en namen deel aan de ‘Exercise Arctic Training’, georganiseerd door het Special Operations Regiment. Het onderzoek is intussen afgelopen. Vier Belgische militairen zullen zich later dit jaar voor de Noorse rechter moeten verantwoorden.

Yves Huwart, voorman van de vakbond ACMP stelt dat dergelijke incidenten wel vaker gebeuren, ook vroeger. “Maar het is nu wel opvallend. Ik denk dat een leiding die de duidelijke bakens uitzet, tegenwoordig wat ontbreekt in ons leger. We hebben nog maar een klein leger waar iedereen overladen wordt met taken en waarbinnen de hiërarchie wat vervaagt. Daardoor is er minder interne controle. Het is een probleem waaraan het leger moet werken.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *