Foto: Pexels/cottonbro studio

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!

Nieuwe woningen kunnen in de toekomst mogelijk niet meteen gebruikmaken van drinkwater. Daar waarschuwt de topman van Vitens voor in het FD.

De eerste nieuwbouwwijken waarvoor Nederland onvoldoende drinkwater heeft, zijn al in beeld.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/tot-vandaag-een-complottheorie-en-vanaf-vandaag-werkelijkheid-nieuwbouwwijken-krijgen-geen-drinkwater-1.png

Vooral in Twente, rond Utrecht, Den Haag en Groningen dreigt het drinkwaterbedrijf geen vergunning te krijgen om grondwater te onttrekken voor de watervoorziening. Dat komt ‘door een watertekort’.

De NOS beweert dat er schaarste ontstaat doordat water door ‘de opwarmende natuur’ sneller verdampt en de vraag naar water toeneemt van bijvoorbeeld de landbouw. De afgelopen jaren is een drinkwateraansluiting bij tientallen bedrijven al afgewezen.

Geen zorgen

Eerder schreef Vitens op haar website: ‘Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland geen zorgen te maken over de watervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen’.

De pagina werd recentelijk verwijderd. Volgens Vitens was de informatie in dat artikel niet meer ‘up to date’.

com

Groene maffia

Het nieuwsbericht doet wenkbrauwen fronsen. “Een watertekort in het meest waterrijke land ter wereld. Met ook de beschikking over veel zoet, vers en schoon water. Is dat niet incompetentie? Dit is net zoiets als sneeuw- en ijstekort op Antarctica,” merkt auteur en spreker Hans van Tellingen op.

Huisarts Els van Veen haakt daarop in: “Ik geloof niet meer in incompetentie. De klimaatreligie van groene zeloten gaat net zolang door tot mensen zeggen ‘nee’. Regering en media gaan hiermee door en zijn pas tevreden als we geen vlees meer eten, niet meer vliegen, in lompen rondlopen en ons water weer uit de rivier halen. Behalve de elite zelf dan.”

“Er is water zat, in overvloed zelfs. Maar het beschikbaar krijgen als drinkwater wordt meer en meer tegengewerkt door de groene maffia,” stelt columnist Marianne Zwagerman.

SDG’s

Fractievoorzitter van FVD in Zeeland Martin Bos verwijst naar de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. “Het WEF is verantwoordelijk voor de, zoals dat zo lelijk genoemd wordt, ‘uitrol’ van deze SDG’s.”

SDG 6 is de totale controle over drinkwater, zegt Bos. “Tot vandaag een ‘complottheorie’ en vanaf vandaag werkelijkheid.”

Officieel is SDG 6: ‘Schoon water en sanitaire voorzieningen en duurzaam omgaan met water’.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Watercrisis

Professor Mariana Mazzacuto leek eerder op het World Economic Forum te zinspelen op een aanstaande watercrisis.

“Ieder kind weet hoe belangrijk het is om water te hebben. Als je gaat voetballen en je krijgt dorst, dan heb je water nodig,” zei Mazzacuto tijdens een panel over de ‘economische aspecten van water’.

“Dit is dus iets waar burgers bij betrokken moeten worden,” voegde ze toe. Volgens haar is het belangrijk om te benadrukken dat water een mondiaal gemeengoed is. Ook omdat we er niet in zijn geslaagd om andere soortgelijke problemen op te lossen. Water is iets wat mensen begrijpen, aldus Mazzacuto.

Tijdens het panel werd een groot initiatief gelanceerd om ‘de economische aspecten van water te transformeren’.

Dit actieplan zal ‘de manier waarop we water beheren en praten over water in de rest van de 21e eeuw veranderen’, aldus het WEF.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
14
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *