© REUTERS

De politieagente die in haar eentje de verdachte van het dodelijke steekincident in Sydney uitschakelde, wordt nu al een heldin genoemd. “Er bestaat geen twijfel over dat ze met haar acties levens heeft gered.”

Vandaag om 16:51

Terwijl iedereen probeerde zo snel mogelijk het winkelcentrum in Sydney te verlaten, liep één vrouw in de richting van de verdachte, die een groot bloedbad aanrichtte. Een politieagente die toevallig in de buurt was en een oproep had gekregen snelde zich naar de plek van het misdrijf.

De agente stapte op de man af en vroeg hem het mes op de grond te leggen. “Ze zei dat slechts één keer. Toen schoot ze hem in de borst en stortte hij in elkaar”, vertelde ooggetuige Jason Dixon aan The Sydney Morning Herald. “Ze moest hem wel neerschieten, want hij bleef op haar afkomen. Hij had een mes en wilde niet stoppen. Hij liep op haar af”, zei hij. “Ik ben blij dat ze hem te pakken heeft gekregen, want anders had hij haar ook neergestoken.”

“Toen ze snel achter hem bleef lopen om hem in te halen, draaide hij zich om, keek haar aan en stak een mes op. Ze vuurde een vuurwapen af en die persoon is nu overleden”, bevestigde de politie. Enkele seconden nadat de agente het schot afgevuurd had, startte ze samen met een collega de reanimatie. De hulpdiensten namen later de zorg over de man over, maar hij stierf ter plekke.

De agent, die al meer dan tien jaar bij het lokale politiedistrict werkt, “maakt het naar omstandigheden goed”, zegt politiecommissaris Karen Webb. “Ze toonde enorme moed en dapperheid. Ze zal formeel ondervraagd moeten worden. We hebben het er net over gehad of ze in orde is, of haar familie in orde is. Ze zal morgen verhoord worden.”

Eerste minister Anthony Albanese zei tijdens een korte persconferentie: “Ze (de agente, red.) ging zelf de situatie in, die duidelijk heel gevaarlijk was”, zei hij. “Ze is zeker een held. Er bestaat geen twijfel over dat ze met haar acties levens heeft gered. Vandaag herinnert ons eraan dat de mensen die een uniform dragen mensen zijn die zich naar het gevaar spoeden, niet ervoor weglopen.”

Bij het steekincident vielen in totaal zes doden, vijf vrouwen en één man, en zeven gewonden.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *