De kliffen van Moher zijn gekend om hun prachtige vergezichten.© shut

Lier/Ierland

Een studente uit Lier is zaterdag te pletter gestort van een klif aan de Ierse westkust. De jonge vrouw verloor haar evenwicht toen ze een bezoek bracht aan de bekende kliffen van Moher. “Ik hoopte op het beste, maar vreesde meteen het ergste”, vertelt een getuige.

Hannelore Schmitz, Hélène Baccaert, Jarit Taelman, Marc Klifman en Annelies Baeten

Vandaag om 03:00

De jonge Erasmusstudente R.B. van de KU Leuven studeerde aan een universiteit in het Schotse Edinburgh, maar was met drie studiegenoten op vakantie in Ierland. Het viertal hield afgelopen zaterdag onder meer halt bij de Cliffs of Moher, een toeristische trekpleister. De plek is gekend om de mooie vergezichten. Op het hoogste punt is er een hoogteverschil van 214 meter.

“Plots zag ik een helikopter in de lucht rondtoeren”, vertelt de Amerikaanse bezoekster Michelle Falesch, die op het moment van het tragische ongeval op de plek was. “Er snelden brandweerwagens en ambulances toe. Ik had meteen door wat er aan de hand was. Ik hoopte op een goede afloop, maar ik vreesde het ergste.”

LEES OOK. Belgische studente stort voor ogen van vrienden van 120 meter hoge kliffen in Ierland

Vrienden zagen alles gebeuren

De studente Wijsbegeerte afkomstig uit Lier maakte geen schijn van kans. Ze stortte vanop een hoogte van 120 meter te pletter in de zee, waar tegen de kliffen ook veel rotsen liggen. Het water is bovendien ijskoud. Buitenlandse Zaken bevestigde gisteren doorheen de dag het overlijden van onze landgenote. De medestudenten van de vrouw zagen alles voor hun ogen gebeuren en sloegen compleet in shock alarm.

“Het lichaam werd uit het water gehaald door de reddingsdiensten”, vertelt een woordvoerster van de Garda, de Ierse politie, aan het Nieuwsblad. “Er zal nog een autopsie plaatsvinden. Alles wijst op een tragisch ongeval. Van kwaad opzet is geen sprake.” (Lees verder onder de foto)

Borden waarschuwen voor gevaar.© Michelle Falesch

Het is niet de eerste maal dat er op die plek doden vallen. In januari 2019 viel een 26-jarige Indiër naar beneden toen hij een selfie wilde nemen. In juni 2007 stierf ook al een Hongaarse twintiger tijdens zijn uitstap naar de Cliffs of Moher. Ook hij was samen met vrienden foto’s aan het nemen. “Er staan overal borden die je waarschuwen dat je moet opletten”, vertelt Michelle Falesch nog. “In principe moet je altijd het aangelegde pad volgen, maar als je wil kan je daar ook van afwijken…”

Een bewoner die de plek goed kent heeft het over ‘terrassen’ waar je mooie foto’s kunt maken, maar die ook heel verraderlijk zijn. Ook de wind kan plots fel opsteken, waardoor je snel je evenwicht verliest. Opvallend: een herdenkingssteen herinnert er bezoekers dat verschillende mensen het leven lieten aan de kliffen van Moher.

De KUL vangt studenten op die er nood aan hebben. “Zij kunnen terecht bij de dienst studentenvoorzieningen”, zo klinkt het. De familie van de studente wenste gisteravond niet te reageren.

Een herdenkingssteen herinnert de mensen die stierven op de kliffen van Moher© Michelle Falesch

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *