Een actievoerder wordt gearresteerd aan de University of Texas in Dallas.© AP

De onrust aan universiteiten doorheen de Verenigde Staten is woensdag verder opgelopen. Op verschillende campussen werden opnieuw betogers opgepakt bij pro-Palestijnse protesten. In totaal zouden al minstens 1.600 arrestaties zijn verricht.

Vandaag om 03:52

Woensdagavond (plaatselijke tijd) stond het aantal opgepakte studenten en activisten volgens persagentschap AP al op ruim 1.600, verspreid over 30 campussen in het hele land, sinds de protesten zo’n twee weken geleden begonnen. Velen kamperen in tenten op hun campus, anderen bezetten gebouwen. Actievoerders eisen onder meer dat hun universiteiten de banden met Israël doorknippen, en roepen op tot een staakt-het-vuren in Gaza.

Aan de University of Wisconsin in Madison werden woensdagochtend ruim 30 mensen opgepakt toen confrontaties uitbraken met de politie die de tenten van pro-Palestijnse activisten afbraken en hen probeerden te verdrijven. Daarbij raakten vier agenten gewond, onder wie een ‘state trooper’ die op het hoofd werd geslagen met een skateboard. Uiteindelijk werden vier betogers aangeklaagd voor geweld tegen de ordediensten.

University of Wisconsin, Madison.© AP

In Dallas zijn woensdagmiddag 17 betogers gearresteerd aan de University of Texas, nadat de politie op vraag van de directie ter plaatse kwam. Een kamp werd ontmanteld, al zette een honderdtal betogers het protest verder op een andere plaats op de campus.

University of Texas, Dallas.© AP

Meerdere mensen zijn volgens lokale media woensdagavond opgepakt tijdens pro-Palestijns protest aan het Dartmouth College in Hanover, New Hampshire. De betogers zouden uit zowel studenten als omwonenden bestaan.

In New York City werd woensdagavond een aantal actievoerders gearresteerd aan de Fordham University. Ook daar werd een tentenkamp opgebroken. De universiteit had de politie ter plaatse gestuurd en heeft de ordediensten gevraagd drie weken op post te blijven om de orde te handhaven en te verzekeren dat de kampen niet opnieuw worden opgezet. Er werd woensdag op vier locaties in de stad geprotesteerd.

Fordham University, New York.© REUTERS

Dinsdagavond hadden agenten in New York City nog zo’n 280 actievoerders opgepakt aan de Columbia University en City College of New York. Bronnen bij de politie en de stad verklaarden dat “externe agitators” het studentenprotest hadden geïnfiltreerd.

In LA, in de staat Californië, is de politie woensdagavond massaal ter plaatse aan de UCLA. Dinsdagavond werden de pro-Palestijnse activisten daar aangevallen door tegenbetogers. Daarna kwam kritiek dat de ordediensten niet zouden hebben ingegrepen. Niemand werd gearresteerd. De politie zou woensdag van plan zijn om het kamp van de honderden pro-Palestijnse betogers op te breken. Via luidsprekers is aan de studenten gezegd dat ze moeten vertrekken of gearresteerd dreigen te worden. De meesten bleven ter plaatse.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

UCLA, Los Angeles.© EPA-EFE

UCLA.© AP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *