Malmö zet zich schrap voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. De veiligheidsmaatregelen in de Zweedse stad zijn zichtbaar opgeschroefd. Overal in de stad patrouilleren agenten en vooral het gebied rond de concertzaal Malmö Arena wordt scherp in de gaten gehouden: de wegen zijn afgezet met roadblocks en op de daken staan sluipschutters paraat.

Bron: BELGA

Vandaag om 15:58

De verscherpte maatregelen zijn genomen omdat het niveau van terreurdreiging in Zweden hoog is. Afgelopen zomer wekte een reeks koranverbrandingen woede op bij een deel van de moslimwereld. De politie houdt ook mogelijke ongeregeldheden rond geplande demonstraties in de gaten. Veel mensen vinden dat Israël geweerd had moeten worden van het songfestival door de oorlog in de Gazastrook.

In vergelijking met de afgelopen edities in Rotterdam, Turijn en Liverpool is de politie dan ook zichtbaar meer aanwezig. Andere recente edities als Kiev (2017) en Tel Aviv (2019), waar ook geweld dreigde, kenden echter ook een hoge beveiliging met zelfs inzet van veel militairen en zware pantservoertuigen.

Wat dit jaar vooral opvalt, is de extra beveiliging in de hotels waar de delegaties logeren. De gebouwen werden vooraf grondig geïnspecteerd met behulp van bomhonden, er zijn detectiepoortjes geïnstalleerd en gewone mensen komen niet zomaar binnen.

De Israëlische inzending Eden Golan werd zelfs geadviseerd de hele week op haar kamer te blijven en alleen naar buiten te komen voor de repetities en de shows. De Nederlandse publieke omroep AVROTROS heeft dit jaar voor het eerst een persoonlijke beveiliger mee die Joost Klein, de inzending van onze noorderburen, in de gaten houdt.

De politie in Malmö is in het bijzonder bezig met donderdag, wanneer er een massademonstratie in het centrum staat gepland. Mogelijk gaan dan tienduizenden mensen de straat op tegen Israëls deelname aan de liedjeswedstrijd.

© AFP

© via REUTERS

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *