© rr, Thijs Pattyn

Ieper

Ruben Kuypers (25) merkte zondagavond tijdig een brand op in zijn hybride wagen vlakbij zijn woning en carwash. “Ik was net thuis toen ik vlammen zag door de voordeur.” Het gaat om de tweede uitslaande autobrand in twee dagen in Ieper.

Thijs Pattyn

“Hij blinkt het mooist van alle wagens op de markt.” Ruben Kuypers (25) kreeg zondagavond nog lof over zijn hybride BMW330e, toen hij iets ging eten op de Grote Markt van Ieper. “Maar net na mijn thuiskomst ging het mis”, getuigt de man. “Ik parkeerde de wagen aan mijn woning op de site van carwash Colyny, die ik uitbaat met mijn vader. Kort nadat ik binnen was, zag ik vlammen door de ruitjes van de voordeur. Ik liep weer naar buiten en zag een grote rookwolk. Het ging héél snel.” (Lees verder onder de foto)

De brandende wagen tussen de pas vernieuwde stofzuigers van de carwash (links) en de haag bij de woning en het gebouw van de carwash.© if

“Hij fikte enorm, de hitte was bangelijk”, aldus vader Kurt. “Buurtbewoners hadden de brand ook relatief snel opgemerkt. Er kwamen zeker vijftien mensen aangelopen. Het vuur sloeg over op de stofzuigers van de carwash, die we net hadden laten vernieuwen. Ik probeerde de brand nog te bestrijden met een blusapparaat, maar we moesten gaan schuilen achter een muur van het gebouw.” “Ik voelde die muur daveren door de ontploffingen”, beweert Ruben, die beseft dat hij geluk had. “Stel je voor dat de brand pas begon nadat ik was gaan slapen.” (Lees verder onder de foto)

De brandweer kon het nabijgelegen gebouw vrijwaren.© Thijs Pattyn

De brandweer werd opgeroepen rond 22 uur. “Bij aankomst stond het voertuig volledig in lichterlaaie”, zegt Kristof Louagie, woordvoerder van Brandweer Westhoek. “We konden de wagen blussen en overslag richting de nabijgelegen haag en het gebouw voorkomen. Na de bluswerken braken we de koffer van de wagen open om een controle uit te voeren van de hoogvoltbatterij, aangezien het om een hybride voertuig gaat. In samenspraak met de eigenaar laten we het voertuig wegtakelen naar een site waar geen andere voertuigen of gebouwen aanwezig zijn. Als de batterij om een of andere reden toch weer zou opflakkeren, kan dit geen kwaad berokkenen aan de omgeving.” (Lees verder onder de foto)

De auto is volledig vernield.© Thijs Pattyn

“Na de takeling kan ik hopelijk gerust gaan slapen”, zucht Ruben. “De brandweer knipte nog enkele draden door in de wagen om de elektriciteit af te koppelen. Ze konden ook mijn paspoort nog uit het wraken halen, maar het meeste is weggebrand. Ik heb nog geen tijd gehad om goed na te denken wat er allemaal in lag. Een paar weken geleden was de brandweer hier al eens omwille van brandgeur uit de wagen, maar bij een controle in de garage bleek niets aan de hand. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het was een heel goede auto, die ongeveer drie jaar zou worden. Nu moet ik op zoek naar een nieuwe.” (Lees verder onder de foto)

Kurt en Ruben keken samen met de brandweer of nog iets de brand had overleefd.© Thijs Pattyn

Kurt verwacht dat de familiale carwash, die ligt bij winkelcentrum Rijselsepoort aan de rand van de stad, kan openen volgens de normale openingstijden. “We moeten wel een firma laten komen om onder meer de stofzuigers grondig te laten reinigen en ik verwacht me aan een rompslomp door al dat verzekeringswerk. Het komt er op aan alles zo goed mogelijk aan te geven, ook de schade aan de vloer en het gazon.” (Lees verder onder de foto)

© Thijs Pattyn

Wat verderop baat de familie restaurant Au Gourmand uit aan de Rijselseweg. “Daar verloren we enkele maanden geleden zo’n drieduizend euro bij een inbraak. Hopelijk blijven we voortaan gespaard van miserie.”

De wagen moest ’s nachts nog weggetakeld worden om een nieuwe brand te voorkomen.© Thijs Pattyn

Van links naar rechts: Kurt Kuypers, medewerker Brett Weiss en Ruben Kuypers.© Thijs Pattyn

BEKIJK OOK. Man (88) ontsnapt aan vlammen nadat auto begint te branden:

© Thijs Pattyn

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *