© AP

Voor de kust van Californië werd in maart een walvis gespot die een visnet meesleept aan zijn staart. Reddingswerkers hebben geprobeerd het dier te bedrijven, maar de walvis is te agressief. Daarboven kunnen ze het nu ook niet meer lokaliseren.

Vandaag om 18:08

De walvis werd in maart voor het eerst gespot voor de kust van Laguna Beach in het zuiden van Californië. Ooggetuigen merkten op dat er een visnet vast hing aan de staart van het dier. Om de walvis niet uit het oog te verliezen, maakten reddingswerkers twee rode boeien vast aan het net.

Daarna liep de bevrijdingsactie niet al te vlot. Telkens de reddingswerkers in de buurt van de walvis kwamen en het net probeerden los te snijden, werd het dier agressief.

Tijdens die pogingen raakte de GPS-tracker ook zoek en dus kunnen de reddingswerkers het dier momenteel niet lokaliseren.

Door een aankomende storm hebben ze hun zoekacties tijdelijk moeten staken. Er zal nog verder gezocht worden naar het dier ten noorden van San Francisco. Er wordt vermoed dat het dier naar het noorden trekt omwille van natuurlijke migratie. Elk voorjaar migreren grijze walvissen van de kust voor Californië en Mexico naar het noordpoolgebied.

“Ons doel is om het visnet dat aan de walvis vastzit terug te halen, zodat we meer te weten kunnen komen over de verstrikking en hoe het gebeurd is. Dat kunnen we gebruiken om de risico’s te beperken”, zegt Kathi George, van het Marine Mammal Center. Al dringt de tijd nu wel om het dier te bevrijden. Het visnet maakt het zoeken naar voedsel erg moeilijk voor de walvis en dus zal het dier naar alle waarschijnlijkheid amper of niet eten op dit moment.

© AP

© AP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *