In Nanterre bij Parijs is zondag een reconstructie gehouden van een verkeerscontrole waarbij in juni vorig jaar een tiener werd doodgeschoten door een agent. Dat leidde toen tot wekenlange rellen in Parijs en andere grootsteden. De schade van die rellen wordt op 1 miljard euro geraamd.

Bron: BELGA

Gisteren om 17:57

De 17-jarige Nahel werd op 27 juni 2023 doodgeschoten bij een verkeerscontrole. De jongeman zat achter het stuur van een gehuurde wagen en sloeg aan hoge snelheid op de vlucht toen de politie hem wilde tegenhouden. Daarbij zou hij volgens de agenten bijna een voetganger en fietser hebben aangereden. De agent die de kogel afvuurde, verklaarde nadien dat hij vreesde voor zijn leven als de auto hem tegen een muur zou rijden. Hij is aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag, maar tegelijk werd er wel 1,6 miljoen euro opgehaald als steun voor zijn familie.

De agent die het schot loste, werd gearresteerd maar is in november vrijgelaten.

LEES OOK. Meer dan duizend betogers veroordeeld voor massale protesten na dood van Nahel in Frankrijk

LEES OOK. Agent die Nahel (17) neerschoot kreeg al twee medailles voor uitzonderlijke prestaties: “Hij was zeker geen cowboy”

De reconstructie moet helpen om een aantal onduidelijkheden uit te klaren. Er waren zondag zware veiligheidsmaatregelen getroffen: het gebied waar de verkeerscontrole heeft plaatsgevonden, werd volledig afgesloten en op daken in de buurt waren agenten gepositioneerd. De twee politiemannen die instonden voor de controle van de tiener, waren aanwezig, net als ooggetuigen.

De feiten zorgden destijds voor zware rellen in Frankrijk. De schade van de vernielingen die toen werden aangebracht, onder meer verschillende politiekantoren werden in brand gestoken, wordt op 1 miljoen euro geraamd.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *