Amerikaanse studenten die demonstreren voor een staakt-het-vuren in Gaza. Wat begon aan de prestigieuze Columbia University, is intussen uitgebreid naar campussen verspreid over de hele VS. En de protesten worden steeds grimmiger.

Gisteren om 19:57

Alles begon aan de Columbia University, waar studenten enkele weken geleden een ‘Gaza Solidariteitcampement’ bouwden op de campus. Hoewel sindsdien al ruim honderd studenten werden gearresteerd, is het protest nog niet gaan liggen. Integendeel zelfs: de studenten zeggen niet te zullen stoppen totdat de school de banden verbreekt met Israëlische academische instellingen en akkoord gaat met een “volledige desinvestering” van fondsen verbonden met Israël.

Het pro-Palestijnse protest kreeg ook navolging in de rest van de Verenigde Staten, traditioneel nochtans een bondgenoot van Israël. Ondertussen zijn er op minstens 40 Amerikaanse campussen dergelijke demonstraties uitgebroken waar om een staakt-het-vuren gevraagd wordt. Hoewel de meeste acties provocerend zijn, maar toch vreedzaam blijven, werden intussen ook al honderden studenten en andere demonstranten gearresteerd en zijn er al enkele hevige confrontaties met de ordediensten geweest.

(lees verder onder de foto’s)

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AP

© ap

Rubberen kogels en traangas

Na een escalatie van de betogingen donderdag aan een universiteit in Atlanta (Georgia) zou de politie naar verluidt rubberen kogels en traangas hebben ingezet tegen de studenten. “Ik zag hoe een van de jongeren werd mishandeld door de politie”, getuigde Noëlle McAfee, voorzitter van de afdeling filosofie, aan de lokale media. “Nadat ik geëist had dat ze ermee zouden stoppen, werd ook ik gearresteerd.”

Aan de Ohio State University benaderde de politie – uitgerust met schilden – donderdagavond rond 22 uur een menigte van ongeveer 250 mensen. Studenten die een beschermende cirkel rond het kamp vormden, werden een voor een naar arrestatiebusjes gebracht. “Schaam u, universiteitsbestuur. U zult ons niet het zwijgen opleggen”, aldus Munira Abdullahi, lid van het Huis van Afgevaardigden van Ohio op Instagram.

Eerder had de politie al met geweld een tentenkamp aan het Emerson College in Boston ontruimd. Daarbij werden 108 studenten opgepakt en op videobeelden was te zien hoe de agenten de demonstranten sloegen en studenten over de grond sleepten.

© Getty Images via AFP

© Getty Images via AFP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *