© AP

Kristi Noem, een van de namen die het vaakst genoemd wordt als mogelijk toekomstige running mate van Donald Trump, ligt zwaar onder vuur nadat ze in een nog te verschijnen boek opbiecht een “ontrainbare” hond en een geit gedood te hebben.

Guy Stevens

Vandaag om 19:52

De 52-jarige Kristi Noem is de gouverneur van South Dakota en heeft de reputatie een dwarsligger en erg gemotiveerd conservatief te zijn. Ze werd de voorbije maanden meermaals genoemd als de potentieel toekomstige ‘running mate’ van Donald Trump voor de komende presidentsverkiezingen.

Onbesproken is Noem hoegenaamd niet. Zij weigerde een mondmasker te dragen in volle pandemie, steunde anti-abortuswetgeving die dat alleen toelaat als de moeder het anders niet zou overleven en is een wapenfanaat. Zo vertelde ze de National Rifle Association trots dat haar kleindochter, amper 2 jaar oud, een shotgun heeft. Ook over de LGBTQ+-gemeenschap heeft ze geen goed woord over.

LEES OOK. Wie wordt de ‘running mate’ van Donald Trump? Drie vrouwen lijken in aanmerking te komen, en ze zijn niet onbesproken

Doodgeschoten

De Britse krant The guardian heeft de politica nu in slechte papieren gebracht. In een boek dat volgende maand uitkomt (No Going Back: The Truth on What’s Wrong with Politics and How We Move America Forward) schrijft ze erg gefrustreerd te zijn geweest door het gedrag van haar hond Cricket, die volgens haar een “heel agressief karakter” had. Die Duitse staande hond had volgens haar een fazantenjacht doen falen en had een naburige familie kippen gedood. “Ik haatte die hond”, schrijft ze. “Hij was niet te trainen en gevaarlijk. Waardeloos ook, als een jachthond.” Het dier zou haar meermaals trachten te bijten hebben.

Wat later beschrijft de politica hoe ze de hond op haar boerderij koelbloedig doodschoot. “Fijn was die taak niet, maar het was echt nodig. Het moest gebeuren”, schrijft ze. En daar blijft het niet bij. Wat later beschrijft ze ook hoe ze een onhandelbare niet-gecastreerde geit de dood injoeg. Eerst lukte dat niet, zo schrijft ze, maar uiteindelijk lukte het met de derde kogel uit haar jachtgeweer toch. “Die geit was smering en gemeen en stonk echt. Hij liep continu achter mijn kinderen aan en duwde hen omver.”

Kritiek

Vanuit verscheidene hoeken krijgt Noem nu kritiek. “Ik snap niet waarom iemand over zoiets zou willen opscheppen. Daarvoor moet je ziek en geflipt zijn”, zegt Sarah Matthews, een gewezen medewerkster van Trump die nu erg kritisch tegenover hem staat, in The guardian. Gelijkaardige reacties zijn er bij de vleet. Ook de woordvoerder van de Democratische partij in de VS liet al van zich horen. “Als je geen verkozenen wilt die opscheppen over het brutaal doden van huisdieren, stem dan op Democraten.”

Noem zelf schrijft op X niet te begrijpen waarom er heisa is over het doden van de dieren. “We houden van dieren, maar moeilijke beslissingen als deze moet je nu voortdurend nemen op een boerderij.”

© REUTERS

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *