© ASSOCIATED PRESS

De Poolse twintiger die beweert Madeleine ‘Maddie’ McCann te zijn, is naar een herdenkingsmis ter ere van het verdwenen meisje gekomen in de hoop daar DNA-materiaal te krijgen van de ouders. Die daagden zelf niet op.

Vandaag om 18:11

Exact zeventien jaar nadat Maddie McCann verdween tijdens een vakantie met het gezin in Portugal, is een herdenkingsmis gehouden in een kerk in Rothley, Leicestershire, de woonplaats van het gezin. Daar waren familieleden bij, net als haar gewezen schooldirecteur. Maar opmerkelijke afwezigen waren ouders Gerry en Kate. Die waren weg op een “broodnodige vakantie”, zei een familielid tegen de aanwezige pers.

Dominee Robert Gladstone las wel een tekst van hen voor. “Het spijt ons dat we vanavond niet bij jullie kunnen zijn, maar we danken jullie dat jullie zijn samengekomen en jullie hoop voor Madeleine en andere vermiste kinderen willen delen. Het is 17 jaar geleden dat Madeleine van ons werd weggenomen. Het is moeilijk om dat getal te noemen zonder ons hoofd te schudden van ongeloof. Hoewel we in veel opzichten geluk hebben en nu een relatief normaal en plezierig leven kunnen leiden, is het leven in het ongewisse nog steeds erg moeilijk. En de afwezigheid doet nog steeds pijn.”

DNA

In hun afwezigheid was het iemand anders die alle aandacht naar zich toe zoog: de 22-jarige Poolse Julia Wendell. Haar komst vanuit Polen veroorzaakte voordien nogal wat ophef. Zij krijgt al geruime tijd kritiek omdat zij al jarenlang beweert Maddie McCann te zijn. Wendell opende daarom zelfs het Instagram-account @IamMadeleineMcCann en goochelt online theorieën tevoorschijn waarom zij het verdwenen meisje is.

LEES OOK. Ze werd wereldnieuws, omdat ze dacht Maddie McCann te zijn, maar nu de waarheid boven water is, heeft ze daar veel spijt van

Een jaar geleden wees een DNA-test nochtans uit dat zij wel degelijk van Poolse komaf is en van haar eigen familie afkomstig is, waarna ze zich excuseerde bij de ouders van Maddie. En toch hield ze vol dat ze gelijk kon hebben. Net daarom daagde ze vrijdag op met een brief voor de ouders: ze hoopt nog altijd DNA-materiaal van hen te krijgen om helemaal zeker te zijn.

“Ik ben Madeleine McCann”, zei ze na de 45 minuten durende dienst. “Ik ben nooit gestopt met dat te geloven en ik ben hier omdat ik Kate en Gerry wil vragen om een DNA-test”, zei ze aan de aanwezige pers. “Ze hebben er nog geen willen doen om te bewijzen dat ik hun dochter niet ben. Ik ben niet gek, ik ben geen leugenaar.”

Overleden

De familie van Maddie blijft hopen dat het meisje nog ergens in leven is, maar de politie en het gerecht hebben al aangegeven haar als overleden te beschouwen. De Duitser Christian Brückner (47) wordt verdacht van ontvoering en moord, en het Duitse gerecht hoopt hem alsnog te kunnen vervolgen. Bij gebrek aan bewijzen is dat niet evident. Het is nog niet duidelijk hoe het verder moet.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *