In een wereld waar het Westen vaak lijkt te verdrinken in eindeloze debatten en politieke correctheid, heeft Turkije opnieuw de daad bij het woord gevoegd. Binnen enkele dagen na de gruwelijke aanslag in Moskou, gepleegd door wat lijkt op geldbeluste ISIS-sympathisanten, hebben de onverschrokken Turkse autoriteiten een indrukwekkende slag geslagen tegen het internationale terrorisme: 147 vermeende IS-terroristen zijn in de boeien geslagen.
Terwijl sommigen in het Westen Turkije bekritiseren, bewijst het land wederom dat het niet alleen extremistische idioten op de voet volgt, maar ook razendsnel en resoluut kan optreden. Dit is een les in effectiviteit die velen in Europa en daarbuiten ter harte zouden moeten nemen. Want bij ons gebeuren dit soort massa-demonstraties gek genoeg nooit – terwijl er echt wel tientallen en zelfs honderden ISIS-sympathisanten en erger rondlopen in Europa.

Intrigerend is de vermeende betrokkenheid van een andere mogendheid, hintend naar Oekraïne, bij de organisatie van de Moskouse terreurdaad. Het werpt een schaduw van complexiteit en dubbele agenda’s over wat op het eerste gezicht een duidelijk geval van terrorisme leek. Is ISIS hier gebruikt als een pion in een groter geopolitiek schaakspel?

Terwijl de Westerse media zich vaak verliezen in het narratief van de zielige dader, aarzelen de Turkse autoriteiten geen moment. Met een reeks arrestaties in dertig verschillende provincies tonen ze aan dat de strijd tegen terrorisme vastberaden en zonder compromis gevoerd moet worden. Minister Ali Yerlikaya’s belofte dat de strijd tegen terrorisme doorgaat tot de laatste terrorist is geneutraliseerd.

En voor Westerse media en politici Turkije weer bekritiseren: we wéten dat er talloze ISIS-gekkies rondlopen in Europese landen. Die ISIS-gekken worden totaal met rust gelaten door ónze overheden. Ja, zelfs als er aanslagen gepleegd worden zoals die bloederige massamoord in Moskou. 

In Turkije doen ze dat anders. Zullen al deze 147 gekken direct iets te maken hebben gehad met de aanslag? Nee, waarschijnlijk niet. Maar dat doet er niet toe. Het zijn knettergekke radicalen die dit soort aanslagen heel graag zouden plegen. Geen normaal land kan en mag dat soort tuig accepteren.

Dus pak ze op. En zet ze vast – of gooi ze eruit en zorg ervoor dat ze nooit meer terug kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *