Al sinds woensdagnacht is het onophoudelijk aan het regenen. In Antwerpen veroorzaakte dat al heel wat fileleed en wateroverlast. Vooral Lier is stevig getroffen. Op de Liersebaan en de Kruisstraat geraakte het water niet van de straat en moeten auto’s, fietsers en voetgangers door het opspattende regenwater gaan. In totaal kreeg de brandweerzone Rivierenland al 42 oproepen te verwerken. (lees verder onder de foto’s)

© hb

© hb

Ook aan de Lispersteenweg, ter hoogte van het stadion van Lierse K., komen de putdeksels omhoog en geraakt het water niet weg. “Het is al de zoveelste keer dat dit gebeurt”, zegt buurtbewoner Yves. “Bij veel mensen lopen de kelders onder, bij mij staat het op het gelijkvloers, maar het is een jaarlijks wederkerend fenomeen. Een structureel probleem.” De brandweer is intussen ter plaatse gekomen om het water te laten wegtrekken. (lees verder onder de foto’s)

© bfm

Inwoners van Heist-op-den-Berg halen ook best hun regenlaarzen boven. Vooral de bewoners van de Molenstraat in Hallaar hebben het zitten en dat is niet de eerste keer. De gemeente voerde al een waterstudie uit, maar het is nog wachten op de uitvoering van maatregelen. “Je mag niet vergeten dat het meer dan veertig jaar geleden is dat alles nog zo nat en verzadigd is geweest”, stelt hij. “Dat kan je ook met deze maatregelen niet oplossen.” (lees verder onder de foto)

© rr

Wie een ochtendwandeling had gepland, draaide zich waarschijnlijk vanochtend nog eens om. Reden te meer in Leuven, want daar is het provinciaal domein in Kessel-Lo tijdelijk gesloten. “Het waterpeil van de beek die door het domein stroomt, de Molenbeek, was zeer hoog”, zegt verantwoordelijke Oswald De Belder. “We weten dat zodra die overstroomt, de laagst gelegen wandelpaden in het domein onder water komen te staan en niet meer veilig zijn voor bezoekers.”

De situatie is het ernstigst in Tielt-Winge, waar het centrum van de gemeente afgesloten is door wateroverlast en door een modderstroom. “Uit de velden kwam door die regenval een grote modderstroom terecht op de N2”, zegt burgemeester Rudi Beeken (Open VLD). “Het was gevaarlijk om daardoor te rijden, omdat tussen die modder ook stenen zaten. Die vlogen er gewoon in het rond.” (lees verder onder de foto)

© Erik van den Goor

De Wingebeek is buiten haar oevers getreden en heeft straten onder water gezet. Het centrum is momenteel onbereikbaar en de lokale politie leidt het verkeer om, terwijl de brandweer de kelders van verschillende woningen leegpompt. “Intussen is het water alweer aan het zakken. “Prioritair is nu om de modder en stenen van de wegen te halen”, zegt Beeken. “Zodra dat gebeurd is, kunnen de auto’s weer doorrijden. Maar ook zijn we de huizen volop aan het beschermen tegen het water met zandzakken. Die zullen zeker nodig zijn in het centrum van Tielt en Rillaar, waar de problemen het grootst lijken. (lees verder onder de foto)

© lwh

Ook problemen in Aarschot dus, waar de Tielsteweg in Rillaar is ondergelopen. “Er zijn al veel beloftes gedaan om deze straat te herleggen, maar dat gebeurde nog niet”, zegt een bewoner. “Enkele jaren geleden waren hier ook al overstromingen, toen konden we hier met bootjes op varen.” (lees verder onder de foto)

© if

Ook in Glabbeek en Lubbeek is er veel wateroverlast. In die laatste staat de Staatsbaan deels onder water. Daarom is de steenweg momenteel afgesloten voor verkeer. Eerder was er ook al wateroverlast in de omgeving van de Dorpsstraat, maar die kon snel opgelost worden. (lees verder onder de foto)

© if

“Door de regenval en afstromende modder is er hinder op meerdere straten”, klinkt het dan weer bij het gemeentebestuur van Kortenaken. “De gemeentelijke crisiscel is net samengekomen, en er kunnen tot 15.30 uur zandzakken afgehaald worden in de gemeentelijke loods. De technische dienst is met verschillende ploegen bezig om duikers vrij te maken en gevaarlijke situaties te signaleren. Momenteel regent het wel niet meer en het water trekt goed weg.”

Ook Brugge bleef niet gespaard van het noodweer. Op de E403 knalde drie wagens hard tegen elkaar, waarbij het slechte weer mogelijk een rol speelde. Een van de drie wagens tikte een andere auto aan, waardoor het tot een crash kwam. Eén auto ging ook over de kop en is rijp voor de schroothoop. (lees verder onder de foto)

© jve

De ravage was groot: de weg lag over een strook van honderd meter bezaaid met brokstukken. “Drie bestuurders werden naar het ziekenhuis afgevoerd met lichte verwonden”, aldus Jonathan Pfund, woordvoerder bij de federale politie. “Niemand liep zware verwondingen op. Alle wagens moeten wel getakeld worden, waardoor er nog even verkeershinder zal zijn.”

Iets verderop in Kortemark zijn een vrachtwagen en schoolbus gebotst. In de Esenstraat in Zarren wou de buschauffeur linksaf draaien. Dat had de chauffeur van de tankwagen tijdig gezien, maar door het gladde wegdek ging haar vrachtwagen aan het schuiven. (lees verder onder de foto)

© jhm

De bus liep achteraan schade op en de achterruit barstte. Gelukkig zaten er geen scholieren op de bus. De buschauffeur raakte bij het ongeval lichtgewond en passeerde langs het ziekenhuis voor een controle.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....