Iedereen herinnert zich de hallucinante beelden van Hamasstrijders die het Nova-festival aanvielen in de ochtend van 7 oktober 2023. Vanuit de lucht maar ook op motoren bestormden ze de festivalweide en schoten er op alles wat bewoog. Meer dan 350 festivalgangers werden die dag gedood, naar schatting veertig anderen werden als gijzelaar meegenomen. Van sommigen is intussen het overlijden bevestigd, anderen blijven vermist.

Veel overlevenden kampen een half jaar later nog altijd met zware trauma’s en zijn behandeling, al hadden de meeste op meer steun van de overheid gerekend.

“Bijna vijftig Israëli’s die de aanval op het Nova Festival bijwoonden en overleefden, hebben nadien zelfmoord gepleegd”, zo kondigde Guy Ben Shimon aan op een hoorzitting voor een Staatsauditcommissie in het parlement.

Shimon, die zijn emotionele toespraak verschillende keren moest onderbreken, kaartte onder meer het gebrek aan opvang en hulp aan slachtoffers aan. “Hulp die de meesten nochtans hard nodig hebben”, zei hij.

LEES OOK. Het Nova-festival dat eindigde in verwoesting: vermoedelijk tweehonderd festivalgangers gedood of vermist na aanval van Hamas

“Weinig mensen weten het, maar er hebben bijna vijftig zelfmoorden plaatsgevonden onder de Nova-overlevenden”, beweerde hij. “Dit aantal kan intussen zelfs nog zijn opgelopen want de cijfers dateren van twee maanden geleden.”

De aanwezigen luisterden met open mond. Want de cijfers waren voor iedereen nieuw. Maar gevraagd naar een reactie zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid dat het cijfers “niet correct was”, zonder verder in detail te treden.

(Lees verder onder foto’s)

© AP

Er zijn veel overlevenden die vanwege hun psychische toestand gedwongen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Anderen klagen dat de overheid hun klachten niet ernstig neemt.

“Elke ochtend om zeven uur herbeleef ik de momenten waarop ik verscholen zat in de bosjes terwijl de terroristen langs me heen liepen en schoten. Ik kan niet meer alleen leven. Ik heb voortdurend begeleiding nodig”, getuigde ook Na’ama Eitan

Eitan beschreef hoe ze zich zeven uur onder een boom had verstopt en dacht dat ze elk moment zou geëxecuteerd worden.

Nasa, een derde overlevende, zei dat de controledokters van het National Insurance Institute de trauma’s van 7 oktober niet erkenden.

Vorige maand zei de vrijgelaten gijzelaar Moran Stella Yanai nog dat ze sinds haar vrijlating in november niemand van de overheid nog gehoord had om te vragen of ze hulp nodig had.

Gruwelijke verkrachtingen

Het huiveringwekkende rapport van de Association of Rape Crisis Centers in Israel getuigde eerder al gruwelijke verkrachtingen.

LEES OOK. Nieuwe getuigenissen over gruweldaden van Hamas tijdens aanval van 7 oktober: “Doel was om zo veel mogelijk vrouwen te verkrachten”

In een overzicht van de bevindingen staat: “Hamas-terroristen maakten gebruik van sadistische praktijken. Veel vrouwen werden vastgebonden en misbruikt. Geslachtsdelen van zowel mannen als vrouwen werden op gruwelijke wijzer verminkt met messen of kogels. Veel overlevenden, jonge vrouwen vooral, werden nadien naakt teruggevonden.”

LEES OOK. Mia Schem geeft enige reden waarom haar Hamas-gijzelnemer haar niet verkrachtte tijdens haar 54 dagen in gevangenschap

Yoni Saadon, een overlevende die getuige was van de verkrachting van een jonge vrouw die zwaar geweld onderging, vertelde hoe een slachtoffer schreeuwde: ‘Hou op, ik ga toch al dood door wat jij doet, dood me gewoon!”

De getuige zei: “toen ze klaar waren, lachten ze en de laatste schoot haar door het hoofd.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *