De leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege Plus in Antwerpen werden maandag getrakteerd op een schooldebat helemaal in het teken van drugs.

Zeven Antwerpse kopstukken gingen maandag in debat over drugs en migratie op het Onze-Lieve-Vrouwecollege Plus in Antwerpen. Bij de vragenronde achteraf ging publiekslieveling Ben Van Duppen (PVDA) met de voeten vooruit.

Legaliseren, reguleren of toch de harde aanpak? De strijd tegen drugs is duidelijk top of mind op het Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwecollege Plus (“de jezuïeten”). “Ik verdenk sommigen hier in de zaal dat ze daar al wat ervaring mee hebben”, suggereerde Bart De Wever (N-VA) tegen de studenten, waarna hij meteen weer het ijs brak. “Maar niemand moet de vinger in de lucht steken, hoor.”

De Antwerpse burgemeester past als vanouds voor de legalisering van softdrugs. Annelies Verlinden (CD&V), Paul Van Tigchelt (Open VLD), Oskar Seuntjens (Vooruit) en Sam Van Rooy (Vlaams Belang) traden hem daarin bij. Alleen bij Meyrem Almaci (Groen) en Ben Van Duppen (PVDA) ging het groene bordje gretig de lucht in.

Miljardenindustrie

Helemaal op het einde gooide Van Duppen, die de Antwerpse PVDA-lijst trekt bij de gemeenteraadsverkiezingen, nog een bommetje in het panel. Als het van hem afhangt, gaat de overheid straks zelf wiet kweken en verkopen. “Alleen zo vermijden we dat die business in handen komt van een miljardenindustrie, zoals bij alcohol en tabak”, vindt Van Duppen. De Wever en Van Tigchelt lieten daarop druk gesticulerend hun afkeer blijken. “Pure waanzin”, oordelen de twee lijsttrekkers.

Na afloop van het debat nam de PVDA’er wat gas terug. “We willen reguleren en legaliseren”, nuanceerde de politicus met het partijstandpunt op zijn smartphone. Dat idee leunt sterker aan bij wat Vooruit-schepen Jinnih Beels in april vorig jaar opperde. “Finaal moet je als overheid ook de productie en distributie van drugs gaan reguleren en controleren”, zei de politica toen. Opvallend, want het partijprogramma van Vooruit dicteert iets anders. Seuntjens pleit enkel voor “decriminaliseren en reguleren”.

LEES OOK. Jinnih Beels (Vooruit) vindt dat overheid drugs moet verkopen: “Gebruikers zouden ook geen boete mogen krijgen”

Hoe dan ook: de aanwezige leerlingen kroonden Van Duppen vlotjes tot winnaar van het debat. De Antwerpse burgemeester moest het stellen met een tweede plaats.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *