Foto: Hans Siepel (Videostill YouTube/Deze Dagen)

Help door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!

Toen Irak ervan werd beschuldigd te beschikken over massavernietigingswapens, moest Nederland stelling nemen en werd oud-topambtenaar Hans Siepel gevraagd vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken een communicatieplan te schrijven.

Zijn insteek was: wees nou eens transparant en neem de samenleving mee in de afweging. Dat viel niet in goede aarde bij toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer, die secretaris-generaal van de NAVO wilde worden.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/oud-topambtenaar-onthult-de-overheid-maakt-zich-bij-herhaling-schuldig-aan-complottheorieen-1.png

Bij de benoeming – dat zien we nu ook weer bij Rutte – is de stem van Amerika cruciaal, lichtte Siepel toe in gesprek met Simon van Groningen. Nederland moest dus de lijn van Amerika volgen, anders kon hij dat baantje op zijn buik schrijven.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Beschamend

Bij het dossier-Irak zag de voormalig topambtenaar dat er heel erg werd gefocust op wat men wilde bereiken en alles wat ongemakkelijk was in het traject ernaartoe, ging in de doofpot en de prullenbak. “Nederland moest uiteindelijk op de positie komen om Amerika te steunen.”

Het is volgens Siepel beschamend dat de Irakoorlog met leugen en bedrog is gevoerd, met desinformatie.

Heel kwalijk

“Als ergens de geboorte van complottheorieën was, als ergens de geboorte van desinformatie [was], als ergens de geboorte van misleiding te vinden is, dan is het daar,” benadrukte hij.

De overheid maakt zich bij herhaling schuldig aan complottheorieën en het verspreiden van desinformatie, aldus Siepel. “Dat was toen aan de orde van de dag, met als nettoresultaat – en dat is natuurlijk heel kwalijk – dat er een kleine miljoen onschuldige Iraki’s zijn platgebombardeerd.”Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
3
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *