© Douyin

Een goede outfit uitkiezen voor het werk is niet altijd even makkelijk. Maar daar trekken Chinese jongeren zich weinig van aan: die gaan massaal zo lelijk mogelijk gekleed werken. En dat doen ze niet zomaar.

Gisteren om 20:20

Verschillende Chinese jongeren willen zich niet langer fatsoenlijk kleden om naar het werk te gaan. Op die manier willen ze zich verzetten tegen de slechte bazen, slechte werkomstandigheden, lage lonen en lange werkdagen. De actievoerders delen hun outfits massaal online met hashtags zoals #grossoutfitforwork. De hashtag heeft op het Chinese socialemediaplatform Weibo al meer dan 140 miljoen weergaves.

(Lees verder onder de foto)

Verschillende jongeren trekken hun comfortabele kledij aan naar het werk.© Douyin

Moeilijke arbeidsmarkt

Chinese jongeren komen na hun studies op een moeilijke arbeidsmarkt terecht. Het werkloosheidspercentage bij de 16- tot 24-jarigen bedroeg in december 2023 14,9 procent, nadat het in juni een piek had bereikt van 21,3 procent. Hoge cijfers die jongeren nu op een opvallende manier willen aankaarten.

“Ze denken: waarom zou je je druk maken over je outfit als je werk en toekomst er niet zo rooskleurig uitzien?” zegt Bohan Qiu, de 29-jarige oprichter van een creatief bureau voor verschillende modemerken, tegen CNN. “Vroeger zagen ze werken als het najagen van een droom. Bedrijven motiveerden iedereen om te vechten voor een deel van de economische winst”, klinkt het. Dat zou vandaag niet langer het geval zijn.

(Lees verder onder de foto)

Een comfortabele pyjama op het werk.© Douyin

Qiu benadrukt dat een ‘casual’ kledingstijl al langer populair is in China, en dat zal wellicht ook zo blijven. Dit is volgens hem voornamelijk het geval op werkplekken waar overuren en lange uren achter de computer de norm zijn. Bovendien gaat het hier om een jonge generatie die het tijdens de pandemie gewend is geraakt om te werken van thuis uit. Ook Qiu’s werknemers kleden zich alsmaar minder op. Ze dragen trainingsbroeken, shorts en slippers. Maar daar wordt geen probleem van gemaakt “zolang ze er cool uitzien”.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *