“Hij heeft die jongen net vermoord. Hij heeft hem net voor mijn huis vermoord.” Het zijn de woorden van een inwoner van de Londense voorstad Hainault. Hij of zij zag hoe een 36-jarige man dinsdagochtend pure chaos creëerde in de voorstad. De 36-jarige man was met een bestelwagen in een huis gereden en ging daarna verschillende omstaanders te lijf met een zwaard. Vijf mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, waaronder twee politieagenten. Een 14-jarige jongen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

“We waren erg bang en probeerden ons te verstoppen en ons niet door het raam te laten zien, want hij stond vlak naast ons huis. Hij had ons kunnen zien als hij omhoog keek”, vertelt een buurtbewoonster aan BBC. “Zoiets gebeurt hier nooit”, zegt ze.

Ooggetuige James Fernando (39), die in de straat woont, vertelt aan BBC dat de verdachte zijn vrouwelijke buurvrouw benaderde en haar vroeg “de telefoon van hem over te nemen om zijn locatie door te geven aan degene die aan de telefoon was.” De vrouw realiseerde zich dat er iets vreemd aan de hand was en probeerde weg te rennen. Daarop zou de man “een samoeraizwaard achter uit zijn broek” gehaald hebben. De vrouw zou toen geschreeuwd hebben om een jongen die op weg was naar school te waarschuwen, zegt Fernando. “De aanvaller sloeg de jongen en bleef daarna door de straten zwerven met het zwaard in zijn hand op zoek naar slachtoffers.”

“Geloven jullie in God?”

David Maguire was op weg naar het station toen hij geconfronteerd werd door een gewonde persoon met bebloede handen. “Met iedereen die op je af komt stormen, weet je niet wie je kunt vertrouwen in zo’n situatie. Je weet niet wie het mes heeft en wie niet”, vertelt hij. “Dat (de aanvaller, red.) bleek een persoon te zijn op 50 meter van waar ik was… Twee minuten eerder had ik het kunnen zijn.”

Een andere bewoner die in de buurt van het station woont vertelt aan Daily Mail hoe hij om 7 uur wakker werd door het vele geroep. “Er stond buiten een man bedekt met bloed, vlakbij het station en voor mijn huis. De politie probeerde de man die de steekpartij uitvoerde te kalmeren. Maar hij ging richting het station. Hij bleef schreeuwen.” Iemand anders vertelt hoe er minstens één iemand in een plas bloed lag. “Het was afschuwelijk. Er klonken verschrikkelijke kreten, ik werd wakker van doordringend geschreeuw, mensen zeiden dat het met een machete was.” (Lees verder onder de foto)

© AFP

Volgens verschillende ooggetuigen zou de man “Geloven jullie in God?” geroepen hebben naar de politie. “Is er hier iemand die in God gelooft?”, zou hij ook geroepen hebben terwijl hij naast een gewonde stond.

Studente Evelina Deliu (20) vertelt aan The Sun hoe ze zag dat de verdachte zich verzette bij zijn arrestatie. “Ik werd wakker van een hard geluid buiten mijn slaapkamerraam. Ik zag een man in de tuin van de buren bij de bananenboom op de grond kruipen. Er stond overal politie om hem heen. Hij worstelde met ze. De politie schreeuwde ‘bukken, bukken!’ Er waren zes of zeven mensen nodig om hem naar beneden te krijgen. Er was een dame (politieagent) bij hen. Ze probeerden hem vast te binden en handboeien om te doen. Maar hij bewoog zijn benen en probeerde eruit te komen. De politie schreeuwde ‘verzet je niet, verzet je niet!’. Ze moesten hem naar de auto dragen omdat hij vastgebonden was. Toen begon de politie dingen op te rapen en in bewijszakken te stoppen. Er was niet veel emotie op zijn gezicht te zien. Ik denk dat hij probeerde weg te rennen, maar hier vast kwam te zitten.”

De man kon uiteindelijk overmeesterd worden nadat agenten hem een elektrische schok toedienden met hun stroomstootwapen. Hij wordt in het ziekenhuis verzorgd, maar is gearresteerd op verdenking van moord.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *