© BELGA

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar de organisatie van bedrijven en holdings binnen de familie Mulliez, die beschouwd wordt als de “Franse retailkoningen” met eigendommen als Auchan, Leroy Merlin, Auto 5, Decathlon en Krëfel. Het gerecht in Parijs onderzoekt of er sprake is van fiscale fraude.

Bron: BELGA

Vandaag om 17:14

Het onderzoek werd geopend in 2012 na een klacht van een lid van de familie, die vond dat hem onrecht was aangedaan. Hij hekelde het bestaan van zeer hoge leningen, zonder schriftelijk bewijs en zonder toegekende rente, die bovendien mogelijk recht gaven op belastingverminderingen in Frankrijk. Volgens een gerechtelijke bron kan hierdoor sprake zijn van fiscale fraude of witwassen.

In het kader van het onderzoek werden in 2016 huiszoekingen uitgevoerd in Frankrijk, Luxemburg en België. Twee leden van de familie, Jérôme en Thierry Mulliez, werden al aangeklaagd voor misbruik van vertrouwen en witwassen, weet het Franse persagentschap AFP. Ook tegen drie vennootschappen van de familie kwam het gerecht in actie. De onderzoeksrechters sloten vorig jaar hun onderzoek af, maar wachten nog op informatie van de fiscus die de conclusies mogelijk nog kan wijzigen.

Een advocaat van de familie verklaarde aan AFP dat de familiale structuur enkel als doel heeft om de investeringen in het buitenland te diversifiëren en past in een logica van economische ontwikkeling. “Er werd geen enkel fiscaal voordeel nagestreefd of gerealiseerd. Geen enkel”, klonk het. De advocaat zei nog dat de betrokkenen sereen reageren en opmerkingen hebben ingediend om de seponering van de zaak te vragen.

LEES OOK. Decathlon stopt logistieke activiteiten in Willebroek: 132 van de 163 werknemers verliezen hun job

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *