© jhm

“Zeer moeilijk, maar hopelijk niet onmogelijk. We hopen íets te vinden dat tot identificatie kan leiden.” Een dag nadat een vermoedelijke transmigrant op de E40 in Veurne dood werd gereden is er nog maar weinig geweten over de omstandigheden. “We hopen toch iemand nieuws te kunnen brengen”, zegt het parket.

Jelle Houwen

Donderdagochtend 4.15 uur. Een Franse bestuurder belt de politie vanop de pechstrook van de E40 in Veurne: “Ik denk dat ik zonet over een lichaam ben gereden, maar zeker ben niet.” De onheilspellende boodschap bleek snel waarheid: ook de toegesnelde ziekenwagen en brandweer ontdekten ongewild het lichaam. Het was het begin van een urenlange speurtocht met bitter weinig resultaten.

“Het is zeer, zeer moeilijk”, zegt Tom Janssens van het parket van West-Vlaanderen. “Begin er maar aan. Het lichaam was volledig onherkenbaar. In de aangetroffen kledij werd niets van documenten gevonden. We vonden wel een gsm. Maar daarin zat geen simkaart. We hebben geen melding van een vermiste. Het enige aanknopingspunt is dat het een man is met een getaande huidskleur. En dat er dus vermoedens zijn in de richting van een transmigrant, zeker omdat er de avond voordien vier transmigranten gespot werden. Daar ging de politie op af.” Maar ook met hen is er geen link te vinden.

“Het lichaam was volledig onherkenbaar. In de aangetroffen kledij werd niets van documenten gevonden. We vonden wel een gsm. Maar daarin zat geen simkaart”

Tom Janssens

Parket van West-Vlaanderen

Niemand meldt zich

Het enige wat wél zeker is: het lichaam was enorm toegetakeld. Veel te erg om door maar één auto te zijn aangereden. Wellicht reden er meerdere wagens en zelfs vrachtwagens over. En dus hoopte het parket en de politie op tips van eventuele getuigen. Maar wie zou zich melden met de boodschap dat hij vermoedelijk een lichaam aanreed maar niet stopte?

“Die kans is inderdaad zeer klein”, beseft Tom Janssens. “Maar je weet nooit dat iemand wel iets voelde, maar nooit dacht in de richting van een lichaam. Het was stikdonker en regende fel. Daarom deden we een oproep naar getuigen om zich te melden. Helaas leverde dat nog niets op.” Ook een lijkenhond werd ter plaatse gestuurd om cruciale elementen te vinden, maar dat was ook tevergeefs. (Lees verder onder de foto)

Toen de man werd gevonden, was het nog donker en regende het fel.© jhm

En dus is de vraag: raakt de tragische dood van deze man ooit opgelost? “We moeten realistisch zijn en de kans bestaat dat dit nooit het geval zal zijn”, besluit Janssens. “Maar we moeten er in ieder geval alles aan doen om te weten te komen wie dit is. Dit is sowieso iemands broer, vader of zoon. Iemands geliefde. En als het een transmigrant was op weg naar een beter bestaan, dan wacht die familie elders wellicht óók op nieuws. Maar nogmaals: eigenlijk hebben we zeer weinig aanknopingspunten.”

Source: nieuwsblad.be

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *