© Reuters

Vandaag herdenkt Rusland de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. Poetin klonk strijdvaardig in zijn toespraak op het Rode Plein.

Karlien Beckers

Vandaag om 12:37

“Rusland zal er alles aan doen om een mondiale botsing te voorkomen. Maar tegelijkertijd zullen we niet toestaan dat iemand ons bedreigt. Onze strategische strijdkrachten staan altijd klaar voor een gevecht”, zegt Russisch president Poetin tijdens zijn toespraak op het Rode Plein. Eerder donderdag stelde plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov dat Rusland zich verplicht voelt zijn nucleaire paraatheid op te drijven door de “escalerende” koers die het Westen aanhoudt.

Rusland viert vandaag de overwinning op nazi-Duitsland tijdens WO II. Dat gaat jaarlijks gepaard met een militaire parade op het Moskouse plein en een speech van de Russische president. Poetin verwijt het Westen “de lessen van Wereldoorlog Twee het liefst te vergeten”, terwijl hij naar eigen zeggen “de moed van alle soldaten van de coalitie tegen Hitler, de leden van het verzet en ondergrondse partizanen eert”.

© AFP

“Vandaag zien we hoe ze (het Westen, red.)de waarheid over de Tweede Wereldoorlog proberen te verdraaien. Het hindert hun, die gewend zijn hun in wezen koloniale beleid te baseren op hypocrisie en leugens. Ze slopen gedenktekens voor echte strijders tegen het nazisme, zetten verraders en handlangers van de nazi’s op voetstukken, schrappen de herinnering aan de moed en de nobelheid van de soldaten van de bevrijders, en het grote offer dat ze brachten in naam van het leven”, zegt Poetin.

“Moeilijke overgangsperiode”

Naast kritiek op het Westen, klinkt het anders wanneer Poetin China vermeldt, hij prijst “de moed van het Chinese volk dat voor zijn onafhankelijkheid vocht tegen de agressie van het militaristische Japan”, en voegt eraan toe “de gemeenschappelijke strijd en inspirerende tradities altijd herinneren” en de “Russische bondgenoten nooit te vergeten.”

© EPA-EFE

Dat Poetin het moment aangrijp om de link tussen het nazi-Duitsland en de huidige oorlog in Oekraïne trekt, was te verwachten. Het maakt sinds het begin van de inval in Oekraïne deel uit van Poetins retoriek dat Oekraïne ‘gedenazificeerd’ moet worden. Poetin geeft wel toe dat het land een “moeilijke overgangsperiode doormaakt. Het lot van het moederland en haar toekomst hangt van ieder van ons af”, zegt de Russische president.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *