De afgelopen tijd doken regelmatig berichten en foto’s op van Amalia’s aanwezigheid in Spanje, onder meer in het gezelschap van haar moeder Máxima. Waar soms nog het vermoeden bestond van een moeder-dochter-uitje in Madrid, blijkt de koningin op dat moment op bezoek geweest om Amalia te zien.

Volgens De Telegraaf woont de prinses sinds kort weer in Amsterdam. Voorbijgangers menen dat er activiteit rond haar woning in de Nederlandse hoofdstad is geweest, die er op duidde dat er extra beveiligingsmaatregelen genomen werden. Die aanpassingen zouden het pand veiliger hebben moeten maken. Ingewijden vermelden met klem dat het dreigingsbeeld rond Amalia niet veranderd is.

Ontvoering

Nederlandse media meldden in september 2022 dat politie en justitie zich zorgen maakten over een dreiging richting de kroonprinses en minister-president Mark Rutte. De autoriteiten hielden rekening met een aanslag of een poging tot ontvoering van de twee.

LEES OOK. Prinses Amalia kan enkel onder zware beveiliging buiten, haar ouders hebben het daar moeilijk mee: “Voor haar geen ‘gewoon’ studentenleven”

Het nieuws sloeg in als een bom en betekende een vergaande beperking van de bewegingsvrijheid van zowel de premier als Amalia. De prinses vermeldde vorig jaar februari op bezoek aan de Caribische eilanden van het koninkrijk dat ze zich een heel andere studietijd had voorgesteld: “Ik had de gedachte dat wat een student doet, dat ik dat ook kon doen. De realiteit was helaas allesbehalve dat.”

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Amsterdam

Op vragen of studeren in het buitenland een optie was, antwoordde ze dat ze op dat moment nog steeds aan de Universiteit van Amsterdam studeerde. Dat was in feite ook zo, zij het op afstand. Als kersvers student kon ze door de dreiging niet in Amsterdam wonen, vertelden haar ouders tijdens een staatsbezoek aan Zweden in oktober 2022. De eerste maanden van haar studie bracht ze daardoor bij haar ouders op het paleis door. Toen al was te merken dat de autoriteiten naar manieren zochten om haar linksom of rechtsom in staat te stellen om haar studie in Amsterdam zo goed mogelijk voort te zetten.

LEES OOK. Prinses Amalia reageert voor het eerst op bedreigingen: “Ik ga heel eerlijk zijn, ik ga nog steeds door een erg moeilijke tijd”

Naar nu blijkt is er na een paar maanden verkennen een plek gevonden in Madrid, van waaruit dit lukte. Het onderkomen is door de Oranjes zelf betaald, benadrukken bronnen. Amalia heeft toen ze achttien werd besloten om de grondwettelijke uitkering waar ze als vermoedelijk troonopvolger recht op heeft terug te storten in de schatkist, zolang ze als student nauwelijks nog iets in haar officiële rol als toekomstig koningin doet.

Studentenleven Madrid

De prinses heeft in Madrid het nuttige met het noodzakelijke weten te combineren. Voor haar studie Politiek, Psychologie, Recht en Economie was vereist dat ze ook een semester in het buitenland zou studeren. Daar is met het verblijf in Madrid aan voldaan. Ruimte om ook de wat minder serieuze kant van het studentenleven te verkennen is er volgens insiders ook geweest, met enkele vrienden in het Zuid-Europese land.

Naar verluidt heeft Spanje veel in het werk gesteld om de prinses in Madrid veilig te houden. Woensdag ontvangt koning Willem-Alexander het Spaanse koningspaar voor een staatsbezoek aan Nederland. Prinses Amalia zal op woensdagavond aanschuiven tijdens het staatsbanket.

LEES OOK. Nederlandse prinses Amalia kan huis niet meer uit door bedreigingen: “De consequenties zijn heel moeilijk voor haar”

© ANP / Anneke Janssen

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *