© Shutterstock

De senioren in het Nederlandse Soest roepen niet langer “bingo”, maar wel “geranium” tijdens hun favoriete activiteit. Dat is hun oplossing voor het bingoverbod in de gemeente, zo schrijven Nederlandse media.

Vandaag om 11:40

Eerder dit jaar ontstond er ophef in Soest, in de Nederlandse provincie Utrecht, toen het gemeentebestuur er besliste dat de populaire bingomiddagen en -avonden in café d’Oude Enghe, restaurant Grand Sempoerna en ouderencentrum De Klarinet niet meer georganiseerd mogen worden.

Die avonden zijn in strijd met de wet omdat er kansspelen georganiseerd worden op plaatsen waar alcohol geschonken wordt, zo klonk het, en dus mogen ze niet langer plaatsvinden. Het gemeentebestuur van Baarn volgde die beslissing in februari, om dezelfde reden en eveneens tot onbegrip van de vele senioren die zo een erg populaire activiteit zien verdwijnen.

Bingomiddagen en -avonden zijn volgens het gemeentebestuur in strijd met de wet omdat er kansspelen georganiseerd worden op plaatsen waar alcohol geschonken wordt

Geraniums

In Baarn losten ze dat op door alcohol te verbieden tijdens de bingoavonden, ook tot onbegrip van veel aanwezigen. In Soest is nu een andere oplossing gevonden, zo schrijft De Gooi- en Eemlander. “Ik kreeg kort voor de geplande bingo te horen dat het eigenlijk niet mag”, zegt Marjan Van der Steen, organisator van de populaire activiteit in De Klarinet, in die krant. “Complete onzin.”

(Lees verder onder de foto)

Themabeeld van een bingoavond.

En dus gooiden Van der Steen en de andere vrijwilligers het over een andere boeg. Door de spelregels een klein beetje aan te passen, spelen ze niet langer bingo maar “het Geraniumspel”. “Omdat al die ouderen zonder hun vaste bingomiddag achter de geraniums komen te zitten”, legt ze uit. “Je kon dus ook geraniums winnen. Het was in de basis natuurlijk nog steeds gewoon bingo, maar in plaats van “bingo” riep iedereen heel hard “Geranium”. Ja, de stemming was wat balorig.” De activiteiten zijn belangrijk om ouderen uit hun isolement te krijgen, benadrukt Van der Steen, en dus blijft het wellicht niet bij één keer. “Al zal het wellicht niet opnieuw een Geraniumspel zijn. We bedenken nog wel iets anders.”

De burgemeesters van Soest en Baarn zeggen in Nederlandse media het onbegrip te begrijpen, en het verbod niet te zullen handhaven. “Maak gewoon niet te veel reclame rond die avonden”, stellen zij allebei voor.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *