© VRT / Joren De Weerdt

Nationaal drugscommissaris Ine Van Wymeersch is niet verrast dat er in Lille woensdag een drugslab werd ontdekt. “We zien het regelmatig dat er een drugslab ontdekt wordt op plekken waar we het niet verwachten”, zegt Van Wymeersch in Terzake. “Wees dus alert.”

Volgens Van Wymeersch kan dat overal zijn. ”In een afgelegen gebied, maar ook in een gewoon rijhuis. Het aantal ontdekte labo’s is in 2023 bijna verdubbeld. Waar die vroeger vooral in de grensregio met Nederland voorkwamen, schuiven ze nu steeds meer op naar het binnenland. Zoals nu bijvoorbeeld in Poederlee.”

Daarnaast vraagt Van Wymeersch buurtbewoners en verhuurders van panden om alert te zijn voor criminelen. “Het is namelijk zo dat als je als eigenaar medeverantwoordelijk gesteld kan worden. Er zijn aandachtspunten om geen malafide huurders aan te trekken. Als iemand bijvoorbeeld in hoge aantallen cash wil betalen, dan zit er hoogstwaarschijnlijk een addertje onder het gras.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Maar een Australische studie zegt ook dat een pand waar een drugslab gevonden wordt voor minstens 100 jaar onbewoonbaar is. Ook in de Verenigde Staten worden veel maatregelen genomen om panden onbewoonbaar te verklaren en ook in België krijgen burgemeesters die tools in handen om de gezondheid van toekomstige burgers te beschermen.”

Ze doet daarbij een oproep aan de burger om bij verdachte geuren en gedragingen anoniem melding te maken bij de politie. “Zoiets leidt tot de ontmanteling van een drugslabo en komt anderzijds ook de gezondheid van de omgeving ten goede. Ook de veiligheidsrisico’s zijn niet te onderschatten. Zowel voor de buurt als voor hulpdiensten die ter plekke moeten komen. Zij nemen een enorm veiligheidsrisico.”

“Als je een dumping van drugsafval tegenkomt, verwittig dan ook de politie”, gaat Van Wymeersch verder. “Zo kan die stalen nemen en zicht krijgen waar de labo’s zich bevinden. Dat helpt om organisaties in kaart te brengen. Daarnaast zijn we ook bezig met het opschalen van de controle op de chemicaliën die voor synthetische drugs gebruikt worden, de zogenaamde precursoren. De douane heeft zo’n team, maar zal nog meer proberen om specifiek te kijken naar welke leveringen clandestien zijn en welke niet. Er zijn namelijk ook legale toepassingen met die chemische producten.”

Anoniem meldpunt

Om de strijd tegen drugslabs in de provincie Antwerpen te versterken, werd in 2021 een online meldpunt opgericht. Burgers kunnen daarop anoniem een verdachte situatie melden, die op een drugslab of een plantage kan wijzen.

Op de website staan ook tips over waar je op moet letten en je een verdachte situatie kan herkennen. Zo leidden de tips die de afgelopen twee jaar binnenkwamen al tot het aantreffen van 31 drugslabs of plantages.

Anoniem je aangifte doen kan via www.drugsplantageontdekt.be.

Source: nieuwsblad.be

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *