Volgens het Monitoringcomité zit ons land tegen 2029 met een begrotingstekort van 45 miljard euro, of 6,4 procent van het bbp. N-VA wil dat begrotingstekort beperken tot 3,05 procent van het bbp in 2029. Dus willen ze grondig besparen. Hun plan voor die besparingen deden ze donderdag uit de doeken. Ze stellen besparingen voor op de overheid en de sociale zekerheid. Een deel van dat bedrag wordt gebruikt om de belastingen te verlagen en de economie te ondersteunen. In 2029 moet het plaatje er zo uitzien: besparen op de overheid, ter waarde van 3,7 miljard euro, besparen op de sociale zekerheid ter waarde van 11,8 miljard euro. Lastenverlaging ter waarde van 921 miljoen euro. En investering in economie ter waarde van 550 miljoen euro. Slotsom is een besparing van 18,2 miljard euro.

Om dit socio-economisch herstelprogramma klaar te krijgen, wil de partij een minikabinet instellen dat zich hier twee jaar mee bezighoudt. Het herstelprogramma is volgens N-VA nodig om te vermijden dat onze welvaart in gevaar komt. “Wat wij gaan voorstellen is wat een minikabinet zou uitvoeren in ons droomscenario in een periode van twee jaar”, zegt partijvoorzitter Bart De Wever.

LEES OOK. Zuhal Demir doet op campagne wat voor Theo Francken ondenkbaar is. En vice versa

Gezondheidszorg en overheid

Concreet wil de partij op gezondheidszorg tegen 2025 675 miljoen euro besparen. Tegen 2029 moet dat 4,537 miljard zijn. Het groeipad bedraagt nu 2 procent. N-VA wil dat groeipad laten afhangen van de economisch groei, wat zou neerkomen op een stijging van 1,5 procent.

Binnen de overheid wil N-VA besparen door het aantal parlementsleden te verminderen, de senaat af te schaffen, een indexsprong binnen de partijdotaties door te voeren, de provincies af te schaffen, de kosten van de federale regering te drukken en te besparen op het koningshuis.

Verder moet er volgens N-VA ook bespaard worden op krantenbedeling en ontwikkelingssamenwerking.

LEES OOK. Zeven oud-senatoren vechten pensioen van 7.813 euro aan: waarom doen ze dat en hebben ze recht van spreken?

Sociale maatregelen

De sociale uitgaven stegen de voorbije tien jaar van 100 miljard naar 150 miljard euro. Bij ongewijzigd beleid stijgt dat tegen 2030 naar 200 miljard. Ook daarvoor wil de partij van Bart De Wever maatregelen nemen. Zo willen ze de werkloosheidsuitkeringen beperken in tijd, indexsprongen voor werkloosheidsuitkeringen en leeflonen, langdurig zieken activeren, een realistisch groeipad voor de gezondheidszorg, een indexsprong voor de hoogste pensioenen boven de 3.500 euro, de afschaffing van de perequatie (het heel voordelig systeem waarbij ambtenaren op rust hun pensioen zien meestijgen met de lonen van de nog werkende ambtenaren, bovenop de index), de pensioenbonus terugschroeven en een afbouw van de opvangcapaciteit voor migratie.

“De situatie is dramatisch en onhoudbaar”, zegt Sander Loonens. “Eerlijkheid is nodig. Wanneer je wil genezen moet je eerst erkennen dat je ziek bent.”

LEES OOK. Goede en betaalbare gezondheidszorg staat in élk partijprogramma, maar hoe willen de partijen dat betalen?

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *