In ons land, bekend om tulpen, molens, en de onverzettelijke strijd tegen het water, staat er nu een nieuwe uitdaging voor de deur: de ondoorzichtige invasie van insecten in ons voedsel. Ja, u leest het goed. Terwijl hardwerkende Nederlanders denken te genieten van een eerlijk stukje vlees, sluipt er een ongewenste gast ons dieet binnen: meelwormen, en wie weet wat nog meer. En dit alles onder de goedkeurende blik van onze eigen overheid en de Europese Unie, die eens te meer hun ware gezicht tonen door de belangen van gewone burgers te verwaarlozen.
Waar is de tijd gebleven dat eten simpel en eerlijk was? Dat je wist wat er op je bord lag zonder een laboratoriumanalyse nodig te hebben? De invoering van insecten in ons dieet markeert niet alleen een nieuw dieptepunt in onze culinaire traditie, maar ook in de transparantie die we mogen verwachten van degenen die ons voedsel produceren en reguleren. Het argument? Duurzaamheid, milieuoverwegingen, en het voeden van een groeiende wereldbevolking. Maar tegen welke prijs? En wie beslist hierover?

Laat één ding duidelijk zijn: dit is niet slechts een kwestie van persoonlijke voorkeur of de zoveelste culinaire trend. Het gaat om het fundamentele recht van elke Nederlander om geïnformeerd te worden over wat hij of zij consumeert. Als er mensen zijn die bewust kiezen voor een dieet rijk aan insecten, prima. Maar dwing dit niet op aan de massa zonder hun weten of instemming. Transparantie is het minste wat we mogen eisen. Duidelijke etikettering over het gebruik van insecten, vaccins in dierlijke producten, en de risico’s van kweekvlees is geen luxe, maar een noodzaak.

Het is tijd dat de stem van de burger gehoord wordt, boven het geruis van lobbygroepen en bureaucratische fluisteringen. Het is tijd voor actie. Wij, als Nederlanders, hebben niet alleen het recht, maar ook de plicht om te eisen wat er op ons bord ligt. Voor ons eigen welzijn, en dat van toekomstige generaties.

Laat dit een oproep zijn aan allen die de waarde van transparantie, eerlijkheid, en nationale soevereiniteit nog hoog in het vaandel dragen. Sta op voor uw recht om te weten wat u eet. Voor een Nederland waar de keuze voor insecten precies dat is: een keuze, geen verborgen agenda.

Hoe dit te doen? Door de petitie te tekenen die DDS samen met EerlijkEten heeft opgezet. Zet je naam onder onze petitie en zorg er samen met ons voor dat Den Haag begrijpt dat dit onderwerp ons aan het hart gaat én dat er iets moet veranderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *