Sfeerbeeld van Modul’air, een technofestival dat 16 uur duurt en 5 podia telt.© Céderic Vandenberghe

Gent

Het aantal feestvierders dat met buik- en darmklachten terugkeerde van het muziekfestival Modul’air in de Gentse Flanders Expo ligt hoger dan gedacht. De organisator ontkent dat de signalisatie aan kranen met niet-drinkbaar water gebrekkig was.

Tom de Leur

Vijftien à dertig: dat is de schatting van organisator Gilles De Bruyne voor het aantal bezoekers dat ziek werd na het drinken van water op zijn muziekfestival Modul’air. Dat lokte met Pasen 12.000 bezoekers naar Flanders Expo in Gent. De organisator baseert zich voor dat aantal op de vijftien mails met klachten die hem bereikten. Maar uit de mails naar onze redactie valt af te leiden dat het aantal feestvierders dat maag- en darmklachten kreeg door water op het festival sowieso boven de honderd ligt.

Welk water de klachten precies heeft veroorzaakt, valt moeilijk te zeggen. Festivalgangers hebben het over “waterfonteintjes”, “kraantjeswater aan de toiletten”, “drinkbakken” en “kraantjeswater” in het algemeen. Een aantal bezoekers geeft aan geen bordjes gezien te hebben met de aanduiding dat het water niet drinkbaar was. Een aantal zegt dat de signalisatie pas werd opgemerkt toen er al gedronken was. Eén bezoekster geeft toe dat “het wel degelijk aangeduid” stond en dat het “in principe onze eigen schuld” was dat ze ziek werden, maar betreurt dat er op het festival geen gratis kraantjeswater ter beschikking was. De bezoekster zegt ook dat ze “de hele dag en nacht mensen van de kraantjes zag drinken”.

Stickers

Volgens organisator Gilles De Bruyne weten we maandag wat de bron van al die waterellende is. Hij gaf eerder al aan dat ook het leidingwater van Flanders Expo nu wordt gecontroleerd, ook al inspecteert Flanders Expo zijn leidingen zelf twee keer per jaar. De gehuurde mobiele toiletten en kranen op het festival Modul’air maken gebruik van leidingwater.

Dat water is niet drinkbaar en dat was volgens Gilles De Bruyne voldoende aangeduid: “De signalisatie was groot genoeg, maar we stellen vast dat die hier en daar is verwijderd. Maar dan nog waren er meer dan genoeg stickers. In de mails die wij kregen, geven mensen ook toe dat ze de signalisatie gezien hadden en dus wisten dat het water niet drinkbaar was.” Beweringen dat medewerkers van het festival de bezoekers zouden gezegd hebben dat ze van het water mochten drinken, ontkent de organisator formeel: “Dat kan niet. Iedere medewerker was daarvan op de hoogte. Het is ook niet waar dat het drinkbare water op het festival uitverkocht was. Er was meer dan voldoende.”

Maag- en darmklachten

De mensen die besmet raakten, kampten met maag- en darmklachten, moesten overgeven, kregen diarree, raakten zwaar vermoeid. Blijkbaar werden er ook mensen ziek die niet van het water hadden gedronken; zij raakten besmet omdat ze in contact kwamen met mensen die dat wel hadden gedaan.

Volgens toxicoloog Jan Tytgat gaat het wellicht om een bacterie die kon ontstaan in stilstaand water bij een temperatuur tussen de 30 en de 50 graden: “Bij een hogere temperatuur sterft zo’n bacterie af. Maar bij lagere temperaturen en stilstaand water ben je gezien. Ik durf me niet uitspreken over de oorzaak, je krijgt dit soort verontreinigingen ook wanneer water in contact komt met huisdieren of vee door mest of urine. Een labo kan dat heel snel achterhalen.”

De meeste bezoekers van Modul’air die ziek werden, konden de besmetting op een paar dagen doorspoelen. “Vergelijk het met ziek worden van eten of leidingwater op vakantie, daar ben je ook vrij snel vanaf. Problematisch wordt het pas als je koorts maakt en de klachten aanhouden. Dan moet je naar de huisarts, mogelijk voor een kuur met antibiotica.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *