Bij Ongehoord Nederland hebben ze donderdag een historische uitzending gemaakt. De omroep heeft namelijk niet één, maar twee critici van het koningshuis aan het woord gelaten. Critici die de monarchie willen afschaffen. En snel een beetje.
E´´én van die gasten was Edwin de Roy van Zuydewijn. Hij werd ooit bekend door zijn huwelijk met en scheiding van prinses Margarita de Bourbon de Parme, de oudste dochter van prinses Irene en prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Toentertijd werd deze man door half, nee, zelfs heel Nederland uitgekotst. Ook door mij. Nu, jaren later, zijn er heel veel mensen die op die mening teruggekomen zijn en die denken: misschien had hij toch al die tijd gelijk. Misschien is de koninklijke familie werkelijk verrot tot op het bot.
De Roy van Zuydewijn zei dat de koninklijke familie ontiegelijk veel macht heeft. Sterker nog, toen Arnold Karskens hem vroeg wat voor invloed de Oranjes dan hebben was zijn antwoord heel helder. En schokkend. “In één woord, ongebreidelde macht.” Dat zijn twee woorden, maar zijn punt is natuurlijk gemaakt. “Alles wat zij willen zal geschieden. Punt uit.”

Dat heeft hij, zei hij, zelf ervaren. En niet alleen hij, “ook bewindsvoerders hebben dat ervaren.” In dat opzicht is het vooral opvallend dat hij stelde dat “buitenlandsbeleid” het “privé domein” was van Beatrix “en nu van Alex.”

Maar niet alleen internationaal hebben ze een flinke vinger in de pap. “Het is ook op gerechtelijk niveau waar ze hun hand in steken,” aldus De Roy van Zuydewijn. “Justitieel dus. Financieel… en het is ook sociaal en psychisch.”

In juridisch opzicht is hij zelf natuurlijk flink aangepakt door de Oranjes. Uiteindelijk raakte hij daarmee tot bij de Hoge Raad. Maar ja, dan moet je een advocaat op toevoeging krijgen als je zelf niet bulkt van het geld, aldus De Roy. Die advocaat bleek een Oranjeklant te zijn. “Dat heeft serieuze gevolgen gehad.” Ook bij het Hof in Straatsburg werd De Roy van Zuydewijn onderuit geschoffeld: door advocaten én rechters die allemaal samenspanden tegen hem… en voor de Oranjes.

Ook zei hij trouwens heel goed dat Nederland tijdenlang een republiek is geweest. “De meeste mensen weten dat niet eens.” Dit omdat de Oranje-propaganda totaal geïndoctrineerd is bij mensen. Maar we hebben het tijden zonder hen gesteld – en dat ging prima. Sterker nog, toen was Nederland sterker, beter en welvarender dan ooit.

Dales: 

Geert Dales was er ook bij. Net als De Roy van Zuydewijn ging hij even flink los. Hij wil dat er een einde komt aan de monarchie. Nederland moet veranderen in een Republiek. De Oranjes zijn te machtig. Dit kan zo niet langer.

“Dit staat of valt met mensen met gezag,” aldus Dales. Er moeten mensen zijn in de politiek en elders, mensen die iets in te brengen hebben, die hier iets aan willen doen. “Mensen die het lef hebben om te vertellen hoe het zit en niet van die praatjes op hangen zoals Frans Timmermans dat net deed en zoals Thom de Graaf dat op dit moment aan het doen is.”

Tenslotte, zei hij, “komt daar nog een andere factor bij. Dat is de Nederlandse pers. “Het is toch onbestaanbaar dat er een deal is gemaakt met het koninklijk huis dat ze één of twee keer per jaar mogen komen op het paleis om het gezelschap op de foto te zetten en wat stompzinnige vragen te stellen die ze van tevoren moeten indienen en dat dan 22 journalisten bij de laatste sessie komen opdagen […] en dat ze dan gaan vragen aan Amalia of ze zelf de tiara heeft uitgezocht die ze op haar hoofd had gezet.”

“Dat gebeurt in Nederland door serieuze journalistiek die zich gedraagt als lakeien van de koninklijke familie,” concludeerde Dales.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS werken we samen met EerlijkEten – een project van FVD’ers als Thierry Baudet en Gideon van Meijeren in samenwerking met echte trotse Nederlandse boeren. Bestel nu een doos met echt, lekker, heerlijk voedsel – vlees en groentjes! Voor een heel mooi prijsje krijg je de BESTE producten die er gemaakt worden door onze boeren. Probeer het uit en je zult het zien: beter dan dit wordt het niet… en het is nog goedkoper dan in de winkel ook!

En dus, stelde hij heel duidelijk, het is ongelooflijk dat we “dat hele stelsel” van de monarchie “nog hebben” in ons land én “dat er mensen zijn die het nog steeds serieus nemen. Of die zeggen dat ze dat doen.”

Zo. Daar kunnen die engnekken van de Oranjes het mee doen. Het zijn machtige, vreselijke figuren die denken dat ze met alles weg kunnen komen… omdat ze dat ook doen. En hoewel er voor de schermen wordt gedaan alsof ze vrij machteloos zijn, blijkt dat in werkelijkheid heel anders. Deze ongekozen figuren hebben helaas heel veel in te brengen.

Overigens moeten we ons nu wel afvragen: komt het dappere Ongehoord Nederland weg met dit soort uitzendingen of gaan de Oranjes de aanval nu inzetten op enige omroep voor wakker, kritisch en realistisch Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *