Geraardsbergen/ Zottegem

Een zestienjarige scholier kreeg donderdag na school rake klappen van enkele jongeren aan het station in Geraardsbergen, nadat hij weigerde om 100 euro te betalen aan een jeugdbende in ruil voor bescherming. Ook een man die het slachtoffer trachtte te helpen, deelde in de klappen. Twee minderjarige daders werden opgepakt door de politie, het parket Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart.

Annabel Podevyn, Chris Bosseloo

“Zondagavond hebben ze mijn zoon op Snapchat bedreigd”, vertelt F.B., vader van de zestienjarige jongen. “Hij moest maandag om 8 uur met 100 euro aan het station in Geraardsbergen staan. Wij hebben onze burgerplicht gedaan, en meteen naar de politie gebeld. Ik kreeg als antwoord dat de politie onderbemand was. Ze stelden voor om, moest de situatie uit de hand lopen, terug te bellen.”

‘Security à cent pour cent’

Maandag gaat F.B. mee met zijn zestienjarige zoon naar het station. “We waren niet alleen, ik had nog enkele vrienden mee, zodat we zeker veilig zouden zijn”, vervolgt de vader zijn verhaal. “Een jongen kwam naar mijn zoon toe om te vragen of hij voor hem wilde werken, drugs verkopen. Mijn zoon weigerde, waarop de jongen antwoordde dat als mijn zoon 100 euro zou betalen, hij veilig zou zijn. ‘Security à cent pour cent’, zei hij. Toen ben ik tussenbeide gekomen en heb ik gezegd dat als die jongen 100 euro wilde, hij voor dat geld moest gaan werken. Een andere jongen wilde mij toen aanvallen langs achter, maar dat hebben mijn vrienden tegengehouden. Nog een andere kerel vloog naar mijn keel, hem heb ik onder bedwang kunnen houden tot er agenten arriveerden.”

Man deelt in klappen

“Twee dagen bleef het rustig, maar donderdag zagen ze dat mijn zoon alleen was en hebben ze hem volledig overtroefd. Hij kreeg klap op zijn slaap, viel op de grond en moest nog verschillende schoppen incasseren. Een oudere man wilde mijn zoon verdedigen, en ook hij kreeg klappen.” Twee minderjarige daders werden opgepakt door de politie, het parket Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart.

LEES OOK. Wagen beschadigd nadat iemand steen door voorruit gooit: twee bestuurlijke aanhoudingen na massale vechtpartij met jongeren

Ook in Zottegem brak donderdag een vechtpartij uit, met leden van dezelfde bende. “Ik woon 33 jaar in Geraardsbergen, het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak”, vertelt F.B. “Onlangs was ik in Brussel, en daar voelde ik mij veiliger dan in mijn eigen stad.”

Maand buiten strijd

“De neus van mijn zoon is verbrijzeld, zijn oogkas staat opgezwollen, er zit bloed onder zijn oogkas, en dokters kunnen nog niet zeggen of hij er geen hersenschade aan zal overhouden. Ik vind het spijtig dat wij het heft in eigen handen moeten nemen, ik versta niet waar wij naartoe gaan als maatschappij. Ik hoop dat het gerecht zijn werk doet”, besluit papa F.B.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *