Emma Watson (Hermione Granger in ‘Harry Potter’) en Daniel Radcliffe (Harry Potter zelf) “sluiten zich aan bij een beweging die vrouwenrechten wil inperken”, schrijft Rowling.© REUTERS

J.K. Rowling zegt op X dat ze Harry Potter-sterren Daniel Radcliffe en Emma Watson niet zal vergeven dat ze “zich scharen achter een beweging die de zwaarbevochten rechten van vrouwen wil uithollen”. Volgens de auteur gebruiken de twee hun platform om de transitie van minderjarigen toe te juichen.

Vandaag om 10:46

Sinds vorige week is het in Schotland strafbaar om haat te zaaien op basis van iemands leeftijd, handicap, religie, geaardheid of genderidentiteit. Een wet waar J.K. Rowling zich niet in kan vinden, want net als een deel van de Schotten ziet ze het als een belemmering van het recht van vrije meningsuiting. Daarnaast wordt het ook door sommigen gezien als een inbreuk op de vrouwenrechten. En dus trok Rowling naar X om uit te halen naar transgender personen.

Deze week gaat de auteur nog een stapje verder na de publicatie van een onderzoek door Dr. Hilary Cass, waaruit blijkt dat het aantal kinderen dat doorverwezen wordt naar genderklinieken in het Verenigd Koninkrijk en in andere ontwikkelde landen rond 2014 exponentieel begon te stijgen. En dat het vooral meisjes zijn die zo’n behandeling wensen.

LEES OOK. Ze “keek uit naar haar arrestatie”, maar Harry Potter-auteur JK Rowling wordt niet vervolgd voor transfobe uitspraken

“De wagen waar je zo graag op sprong, stevent af op een klif”, schreef Rowling hierover in een bericht op X waarin ze verwijst naar alle beroemdheden die de behandelingen geprezen hebben in het verleden. “Ik wacht tot Dan en Emma zich publiekelijk verontschuldigen … in de wetenschap dat u hen zult vergeven”, reageerde een van Rowlings’ volgers. Daniel en Emma reageerden in het verleden publiekelijk na de vele kritiek die J.K. Rowling gaf over transgender personen en gaven toen aan zich te distantiëren van de uitspraken van de auteur.

En dus verwacht Rowling nu ook geen excuses: “Ik vrees dat je daar niet gerust op kan zijn. Beroemdheden die zich aansluiten bij een beweging die vrouwenrechten aan banden wil leggen, en hun platform gebruiken om de transitie van minderjarigen toe te juichen, moeten hun excuses bewaren voor de getraumatiseerde mensen die hun transitie willen terugdraaien, en voor de kwetsbare vrouwen die afhankelijk zijn van ruimtes die voor één geslacht bedoeld zijn.”

© X, J.K. Rowling

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *