In de Wolfsschanze staan nog enkele bouwvallige en overwoekerde woningen, die toebehoorden aan de top van de nazipartij. De trieste ruïnes kunnen rekenen op duizenden toeristen per jaar. Op het perceel, omringd door meren, heide en bossen, volgde Hitler de strijd tegen de Sovjet-Unie van relatief dichtbij, met vaak hoge nazileiders in zijn kielzog. Vlak bij de bunker van Hitler hadden onder anderen Hermann Göring, Alfred Jodl en Martin Bormann een huisje. Zij behoorden tot de vertrouwelingen van der Führer.

Hermann Göring, een Luftwaffe-veteraan van de Eerste Wereldoorlog, wist na de machtsovername van Hitler razendsnel macht te vergaren. Hij leidde de Duitse luchtmacht en werd in 1940 benoemd tot Reichsmarschall. Een titel die Hitler speciaal voor hem creëerde.

Toen hij aan het eind van de oorlog hoorde dat Hitler van plan was om de handdoek in de ring te gooien, schoof hij zichzelf naar voren als nieuwe leider van Duitsland. Tot grote woede van Hitler die hem, aan het bittere einde van de oorlog, prompt als verrader uit de partij zette.

Tijdens de processen van Neurenberg waar veel nazikopstukken terechtstonden, werd Göring ter dood veroordeeld. Maar hij pleegde in 1946 zelfmoord, de dag voordat hij zou worden opgeknoopt.

De Wolfsschanze, een complex van zo’n tweehonderd gebouwen, werd in gebruik genomen in juni 1941, kort na de invasie van de Sovjet-Unie. Het complex bleef in gebruik tot januari 1945, toen het Rode Leger voor de poorten stond. Het perceel lag in het zuiden van het toenmalige Oost-Pruisen, wat nu Pools grondgebied is. De groep archeologen doet regelmatig onderzoek naar nazioverblijfselen in het gebied. Het voormalige huis van Göring werd gezien als “goed doorzocht”.

Houten vloer

Totdat een van de archeologen een oude houten vloer ontdekte, die bij het team onbekend was. Na het uitgraven van zo’n tien centimeter onder de vloer, stuitte het team opeens op een schedel. De leider van het onderzoek, Oktavian Bartoszewski, zegt in shock te zijn. Vervolgens hebben de archeologen de politie geïnformeerd en kregen ze toestemming om verder te zoeken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hermann Göring.© Hollandse Hoogte / Sueddeutsche Zeitung Photo

Uiteindelijk vonden ze vijf lichamen: drie volwassenen, een tiener en een baby. De lichamen waren naakt, zonder kleding of juwelen. Opvallend is dat alle lichamen de voeten en handen missen. De archeologen weten niet of de ledematen zijn afgehakt of dat de fijne botten gewoon zijn vergaan.

De Poolse autoriteiten staan voor een raadsel: hoe komen de lichamen hier? Het zou in ieder geval niet gaan om een relatief recente misdaad. Volgens de archeologen zijn de lichamen mogelijk tijdens de bouw daar achterlaten en mogelijk wist Göring dat.

Maar het is volgens Bartoszewski ook plausibel dat de lichamen er pas zijn achtergelaten kort na de Tweede Wereldoorlog of dat zij slachtoffers zijn van een moord waar de nazi’s niets mee te maken hadden. De Poolse autoriteiten hebben laten weten dat het onderzoek nog loopt en dat er nog geen resultaten zijn over de identiteit van de gevonden lichamen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *