Stephen Duckworth was bang van zijn zoon Austin. Die was sinds een relatiebreuk bij hem komen wonen in Preston, in het noorden van Engeland, maar werd steeds vaker en steeds zwaarder agressief. Na zo’n drie jaar had vader Duckworth er genoeg van en zette hij zijn zoon uit het huis. Meermaals deed hij ook aangifte bij de politie, onder meer toen Austin hem in een houdgreep op de grond had gegooid en bijna gewurgd had. Nadat de zoon in mei 2023 was gearresteerd wegens een zoveelste aanval, kreeg hij een contactverbod opgelegd en mocht hij niet meer in de buurt van de woning komen.

Op 8 augustus 2023 belde Stephen opnieuw de politie. Hij zei dat hij bang was omdat zijn zoon een dag eerder een verontrustend bericht had gepost op Facebook: “Wil iemand mijn vader uit de weg ruimen? 5.000”, schreef Austin Duckworth. “Ik zou hem op een boerderij steken waar hij gevoederd kan worden en de kippen helpt grootbrengen, of hem dood begraven. Jouw keuze. Mijn nummer staat op mijn tijdlijn. Hij woont in St George’s Road, Preston. Moet de sleutels verkrijgen en zal elke dag cash moeten betalen tot je afbetaald bent. Kan misschien een bankoverschrijving zijn, niet zeker.”

Later zou blijken dat Austin ook een sms had gestuurd naar ene Liam: “Wil je mijn vader doden voor 5.000 pond?” Hij zou het huis hebben willen erven.

Trapte de deur in

De zoektocht naar een huurmoordenaar moet niets opgeleverd hebben: op 26 augustus stond Austin plots zelf aan de deur van zijn vader. Hij wilde zijn wandelschoenen, zei hij. Stephen hield de ketting aan de deur, en ging ze zoeken. Toen hij zei dat hij de schoenen niet vond, trapte zijn zoon de deur in en viel hij zijn vader aan. Hij stopte niet nadat die op zijn knieën zakte, en met zijn armen zijn hoofd probeerde te beschermen. Een tiental slagen deelde hij uit, op zijn vaders hoofd, nek en handen. “Je kan maar beter een ambulance bellen”, zei Austin nog terwijl hij rustig wegwandelde.

“Dit is een zeer zeldzaam geval waarin een moordslachtoffer in staat was om een verslag van de aanval aan de politie te geven”

Jill Riley

Hoofdinspecteur

Stephen Duckworth belde het noodnummer, om bij de politie aangifte te doen. Medische hulp dacht hij niet nodig te hebben en weigerde hij aanvankelijk. Tot hij zich doorheen de dag steeds slechter begon te voelen en uiteindelijk toch een ambulance opriep. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar bleek dat hij een “verwoestende hersenbloeding” had opgelopen.

Duckworth overleed aan zijn verwondingen op 12 oktober 2023. Een autopsie bepaalde zijn doodsoorzaak als een hoofdletsel door stompe kracht.

Levenslang

Austin Duckworth werd vervolgd voor moord en is vorige week schuldig bevonden. Volgens de rechter had hij niet de intentie te doden, maar wel om “zeer serieuze schade” toe te brengen. Zijn “agressieve en bizarre” berichten wezen op een mate van mentale problemen, maar deskundigen vonden geen bewijzen om dat als een verzachtende omstandigheid in te roepen.

Dinsdag werd de man veroordeeld tot levenslang, met de mogelijkheid om ten vroegste na 17 jaar vervroegd vrij te komen.

Hoofdinspecteur Jill Riley van de politie van Lancashire zei tevreden te zijn met het vonnis. “Het onuitgelokte en spontane geweld dat Austin Duckworth zijn 72-jarige vader aandeed in zijn eigen huis – een plaats waar hij het recht had zich veilig te voelen – is echt verschrikkelijk. Dit was een wrede, gewelddadige en laffe aanval waaraan Stephen niet te overleven verwondingen overhield“, aldus de hoofdinspecteur.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Dit is een zeer zeldzaam geval waarin een moordslachtoffer in staat was om een verslag van de aanval aan de politie te geven, dat tijdens dit proces voor de jury werd afgespeeld”, aldus Riley. “Dat was zeer schokkend voor de familieleden van Stephen die aanwezig waren in de rechtszaal.” De verklaring van Stephen Duckworth was gefilmd door een bodycam van een toegesnelde agent.

“Enorm teleurgesteld”

Austins oom Geoffrey reageerde na het vonnis: “We verloren niet alleen Stephen, maar we hebben ook moeten verwerken dat de persoon die verantwoordelijk is voor zijn dood Stephens zoon Austin is, een ander familielid.”

“We kunnen dit niet bevatten”, aldus de oom. “Stephen deed alles wat hij kon voor Austin, want toen hij uit elkaar ging met zijn ex-partner, ging Austin bij hem wonen. Hij probeerde te doen wat hij kon om hem te helpen. Wij als familie zijn enorm teleurgesteld in Austin voor wat hij ons heeft aangedaan. Hij heeft Stephen, een geliefd lid van onze familie, van ons afgenomen.”

De zoon kwam niet opdagen in de rechtbank om te getuigen, het vonnis te aanhoren en zijn familie onder ogen te komen. Volgens hoofdinspecteur Riley heeft hij sinds zijn arrestatie “nooit schuld of verantwoordelijkheid geaccepteerd, noch heeft hij enige verklaring gegeven waarom hij zo gewelddadig was tegen zijn bejaarde vader”.

Dat Austin Duckworth weigerde aanwezig te zijn bij het vonnis, was ook volgens de rechter “een daad van minachting voor de nagedachtenis van Stephen Duckworth, de familie en de rechtbank”. “Het getuigt van een totaal gebrek aan berouw.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *