Nauwelijks een week nadat in Ierland en New York een videoportaal opende waarmee toevallige passanten via een livestream met elkaar contact konden maken, is de verbinding tussen beide grootsteden al tijdelijk verbroken. Enkele voorbijgangers aan Ierse kant konden het namelijk niet laten om ongepaste taferelen te tonen.

Gisteren om 20:15

In de eerste week na de opening trok het videoportaal aan zowel Ierse als New Yorkse kant heel wat bekijks. Het ingenieuze kunstwerk moest verbinding scheppen tussen mensen die 5.000 kilometer van elkaar verwijderd zijn, en deed dat ook: aan beide portalen werd vrolijk gezwaaid, gelachen en gedanst. Volgens de gemeenteraad van Dublin vroeg één zelfs zijn partner ten huwelijk voor het oog van de camera.

Helaas vormde het portaal ook een gelegenheid voor enkele passanten om ongepaste grapjes uit te halen. Zo doken op sociale media beelden op van Dubliners die aanstootgevende gebaren maken, hun billen en andere intieme lichaamsdelen tonen of via hun smartphone beelden toonden van hakenkruisen en zelfs van de aanslagen op de Twin Towers op 9/11. Niet bepaald iets wat in New York op gelach onthaald wordt. Eén iemand deed alsof hij cocaïne aan het snuiven was, en de Ierse politie moest ook een vrouw weghalen van het kunstwerk omdat ze ertegen stond te schuren. De lokale krant New York Post omschreef het project al als een ‘portal to hell’ en hekelt dat het het “slechtste in mensen naar boven haalt”.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bij de opening vorige week woensdag werd er duchtig gedanst voor het portaal.© REUTERS

De Ierse gemeenteraad heeft daarom beslist het kunstwerk van de Litouwer Benediktas Gylys tijdelijk af te sluiten en werkt aan een oplossing. “Hoewel we niet alles kunnen controleren, implementeren we enkele technische oplossingen om dit probleem aan te pakken”, klinkt het. In de komende 24 uur zouden die technische updates al worden ingevoerd. “We zullen de situatie de komende dagen blijven opvolgen met onze partners in New York om ervoor te zorgen dat portalen een positieve ervaring blijven bieden voor zowel steden als de wereld”, aldus nog een woordvoerder van de stad.

Het portaal in Dublin staat aan O’Connell Street, de beroemde winkelstraat in de Ierse hoofdstad. Het New Yorkse portaal is al even aantrekkelijk gepositioneerd op het drukke knooppunt van Broadway, Fifth Avenue en 23rd Street in Manhattan.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *