© AFP

Hele kuddes nijlpaarden in Botswana zijn het slachtoffer geworden van de enorme droogte, omdat ze kwamen vast te zitten in de modder van opgedroogde meren. Dat melden lokale natuurbeschermingsautoriteiten. Het aantal bezweken dieren is nog niet vastgesteld, de autoriteiten proberen de verliezen nog steeds te tellen.

Bron: BELGA

Vandaag om 18:07

“De riviersystemen drogen op en de dieren lopen gevaar,” zegt woordvoerder Lesego Moseki van het Department of Wildlife and National Parks in Gaborone. “Het nijlpaard in Ngamiland is afhankelijk van water uit de Okavango Delta”, vervolgde Moseki.

Het zuiden van Afrika is getroffen door een ernstige droogte die ook de oogsten zwaar heeft aangetast. Daardoor lijden er miljoenen mensen honger. Verschillende landen in de regio hebben onlangs de noodtoestand uitgeroepen. Volgens deskundigen is de droogte voornamelijk te wijten aan El Niño. Dat fenomeen veroorzaakt een stijging van de temperatuur op aarde. 

In het noorden van Botswana, in de buurt van de uitgestrekte moerasgebieden van de Okavango Delta, heeft het opdrogen van de rivier Thamalakane kuddes nijlpaarden gedwongen om naar natuurlijke waterreservaten in de buurt van de toeristische stad Maun te trekken, van waaruit de meeste toeristen op safari gaan in de grote wildparken van het land.

Bad nodig

Hoewel nijlpaarden een dikke huid hebben, is die ook gevoelig. Daarom moeten ze regelmatig een bad nemen om verbranding door de zon te voorkomen. Gewoonlijk leven ze in vochtige gebieden. Bij een gebrek aan water, kunnen ze agressief worden en dorpen benaderen. De lokale autoriteiten eisen dat de nijlpaarden terug naar de reservaten worden gebracht om conflicten met mensen te vermijden.

Botswana herbergt een van ’s werelds grootste populaties in het wild levende nijlpaarden. Hun aantallen worden door de International Union for Conservation of Nature geschat op 2.000 tot 4.000 exemplaren. De diersoort wordt beschouwd als met uitsterven bedreigd.

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *